Bij Amsterdam UMC zijn 8 onderzoeksters genomineerd voor de VIVA400 prijs in de categorie Knappe Koppen. De VIVA400 is een lijst met inspirerende vrouwen die uitblinken in hun vakgebied. Genomineerd zijn Charlotte Teunissen, Connie Jimenez, Hanneke Hulst, Chermaine Kwant-Van Weelderen, Sietske Sikkes, Anouk Schrantee, Louise van Galen en Else Huijbers. Wij stellen ze graag aan je voor.

Tot en met dinsdag 6 november kun je op viva400.nl op één van hen stemmen. Let op je kunt dus maar één keer een stem uitbrengen. De jury van VIVA400 kiest de winnaars en op 15 november is de uitreiking van de VIVA400-awards.

Connie Jimenez
Connie is hoogleraar Translationele OncoProteomics, hoofd van het Oncoproteomics Laboratorium en verbonden aan Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Ze is een pionier op het terrein van de ‘proteomics’, een onderzoeksveld dat zich richt op de grootschalige analyse van de functioneel belangrijke klasse van eiwitmoleculen. Ze bestudeert eiwitprofielen in kankercellen en deze kennis vertaalt ze naar vroege diagnostiek en behandeling van kanker. Connie geeft leiding aan 18 onderzoekers en wordt gezien als groot inspirator.

Connie

Chermaine Kwant-van Weelderen
Chermaine kreeg de zeldzame en dodelijke aandoening Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH). In 2016 werd haar leven gered door een dubbele longtransplantatie. Over deze tijd schreef ze het boek ‘Ongeneeslijk Positief’. Inmiddels is Chermaine niet langer patiënt, maar onderzoeker in Amserdam UMC. Ze doet promotieonderzoek naar het effect van voeding op de kwaliteit van leven bij PAH-patiënten. De arts die haar jarenlang behandelde is nu haar promotor.

Chermaine

Anouk Schrantee
Anouk doet onderzoek naar de reactie van hersenen op medicatie. Deze precieze respons is lastig te bestuderen met reguliere hersenscans en daarom ontwikkelt Anouk een nieuwe methode die inzoomt op de activatie van hersencellen tijdens toediening van dergelijke geneesmiddelen. Deze methode zal de ontwikkeling van nieuwe hersenmedicijnen bevorderen. Voor haar idee kreeg Anouk dit jaar een Veni-subsidie uitgereikt.

Anouk

Charlotte Teunissen
Wetenschapper Charlotte is dit jaar als eerste vrouw in Europa benoemd tot professor in de neurochemie bij Amsterdam UMC. Haar onderzoek richt zich op het zoeken naar stoffen in hersenvocht en bloed, zogenaamde biomarkers, die ziektes kunnen aantonen. Binnen een jaar verwacht Charlotte de eerste bloedtest die de ziekte van Alzheimer aantoont op de markt te brengen. Hiermee hoopt ze Alzheimer al in een vroege fase van de ziekte vast te kunnen stellen en door middel van bloedtesten het verloop van de ziekte te kunnen volgen.

Charlotte

Sietske Sikkes
Sietske is neuropsycholoog in het Amsterdam Alzheimercentrum en ze onderzoekt wat de rol is van geheugenklachten bij deze ziekte. Ze ontwikkelde een nieuw neuropsychologisch meetinstrument om problemen in het dagelijks leven bij dementie te kunnen detecteren. Dit wordt wereldwijd gebruikt, waarmee de zorg voor mensen met dementie is verbeterd. Daarnaast doet Sietske onderzoek naar non-pharmacologische interventies. Hoe kunnen mensen met hun levensstijl hun hersenen gezond houden en dementie voorkomen?

Sietske Sikkes

Else Huijbers
Else ontwikkelt bij het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam een immuuntherapie die zich specifiek richt op de bloedvaten in een tumor. Als de bloedtoevoer naar de tumor geremd kan worden, verhongert de tumor en zal de groei stoppen. Else kreeg een beurs van KWF-kankerbestrijding om te ontrafelen welke merkers er aanwezig zijn voordat de tumor kwaadaardig wordt. Met behulp van immuuntherapie wil Else het afweersysteem activeren om deze vroege tumorbloedvatmerkers te herkennen en op deze manier kanker te voorkomen.

Else

Hanneke Hulst
Hanneke is gespecialiseerd in de ziekte Multiple Sclerose (MS), een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Ze doet onderzoek naar cognitieve stoornissen bij mensen met MS en stelt dat we meer kunnen doen tegen deze problemen dan patiënten alleen maar tips-en-trucs aanleren. Zo onderzocht Hanneke samen met Stichting Dance for Health de effecten van een dansprogramma op de cognitieve functies van mensen met MS.

Hanneke Hulst

Louise van Galen
Louise van Galen promoveerde in 2017 op haar onderzoek ‘Patient Safety in the Acute Healthcare Chain – Is it safer@home?’ Hiermee richt ze zich op het inzichtelijk maken en verbeteren van patiëntveiligheid in ziekenhuizen. Momenteel werkt ze als postdoctoral researcher in Singapore waar ze onderzoek doet naar wat digitale ontwikkelingen kunnen betekenen voor patiëntveiligheid: hoe verandert de zorg in de toekomst?

foto louise