Wanneer ik mensen vertel dat ik op de afdeling Radiotherapie werk, weten maar weinig mensen wat dit inhoudt. De meest bijzondere vraag die ik heb gekregen was; “Radiotherapie, geeft je dan therapeutische sessies via de radio?” Wanneer ik vervolgens uitleg dat ik mensen met kanker behandel met straling, zeggen ze bijna allemaal; “Dat moet een heel mooi en bijzonder werk zijn”. En zo zie ik mijn werk ook!


Ella aan het werk

Ik wil radiotherapeutisch laborant worden

Opeens wist ik het; ik wilde radiotherapeutisch laborant worden. Eerder had ik al een HBO opleiding afgerond en voelde er weinig voor om weer vier jaar in de schoolbanken door te brengen. Om deze reden heb ik gesolliciteerd bij VUmc en volg ik nu de inservice opleiding; een drie jaar durende opleiding aan het Erasmus-mc, waarbij ik in dienst ben bij VUmc.

Praktijk en theorie wisselen elkaar tijdens deze opleiding af; ik kon dus gelijk de handen uit de mouwen steken! De combinatie van werken en leren is voor mij perfect; het geeft veel afwisseling. Daarnaast kan ik direct in de praktijk toepassen wat ik tijdens de colleges heb geleerd.

Aan de slag!

Het eerste half jaar van de opleiding bestaat voornamelijk uit theorie. Daarna ga je aan de slag met de praktijk van de radiotherapie. Je maakt kennis met de afdeling en je collega’s. Onder begeleiding van een werkbegeleider ga je werken op het bestralingstoestel. Je werkt aan verschillende competenties en zult langzaam steeds meer verantwoordelijkheden krijgen.

Op dit moment ben ik bezig met het tweede jaar van mijn opleiding. Ik werk fulltime op het bestralingstoestel. Het is belangrijk dat elke behandeling nauwkeurig wordt uitgevoerd. Daarom werk je altijd in teams van drie laboranten en controleert elkaars handelingen; je staat er dus nooit alleen voor.

Patiëntencontact

Het mooiste aan mijn werk vind ik het patiëntencontact. De meeste patiënten worden gedurende 6 weken elke dag bestraald. Je bouwt dus echt een band op met de patiënten. Tijdens deze weken houd je goed in de gaten hoe het met de patiënt gaat en weet je wanneer je actie moet ondernemen; je bent de ogen en oren van de arts.

De meeste patiënten die bij ons behandeld worden, zullen uiteindelijk genezen van hun ziekte. Maar er zijn ook patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Hierbij kan radiotherapie helpen bij het verlichten van pijn of de levensduur verlengen. Het werken met deze groep patiënten kan emotioneel zwaar zijn. Gelukkig is er binnen de afdeling een open sfeer en kun je dit met je collega’s bespreken.

Gezelligheid

Voor mij is een goede band hebben met collega’s belangrijk. Het is dan ook leuk dat er binnen deze afdeling veel leuke activiteiten worden georganiseerd. Zo zit ik in het hockeyteam van de afdeling, heb ik met collega’s de dam tot dam gelopen en gaan we binnenkort samen een cursus curling volgen.

Wil je ook, net als Ella, radiotherapeutisch laborant in opleiding worden?

Klik hier voor onze vacature en solliciteer direct! Meer informatie? Neem dan contact op met Faisca Stuiver, recruitment adviseur, via 020-4445635.