“Of ik altijd al fotograaf wilde worden vraagt u?” dat is het beeld wat een hoop mensen hebben bij de term radiologie, foto’s maken van patiënten. Zo wist ik na mijn opleiding Fysiotherapie ook niet precies wat dit betekende. Inmiddels wist ik een hoop van het menselijk lichaam en met name over de tractus Locomotorius, ofwel het houdings- en bewegingsapparaat. Maar er is meer, veel meer te leren over het menselijk lichaam en dit gebeurd en komt allemaal samen in de opleiding tot radiodiagnostisch laborant.

Jaco aan het werk

Oriëntatie
Bij het zoeken op internet naar vacatures kwam ik de vacature tegen voor de opleiding radiodiagnostisch laborant en nucleaire geneeskunde. Werken en leren tegelijkertijd en daarbij weer een hoop extra kennis opdoen in een academisch ziekenhuis. Dit samen met een groot team collega’s op verschillende modaliteiten waaronder; CT, MRI, Hybride Angio, Bucky, Nucleaire geneeskunde, etc. Met mijn achtergrond als fysiotherapeut is dit voor mij de perfecte aansluiting.

Leren en werken
Gedurende de 3 jaar durende opleiding aan de Amstel-Academie ben ik in dienst van VUmc. De leer/werk verhouding is variërend, de ene week theorie en de andere week weer in de praktijk, dus in het ziekenhuis. Dit wisselt zich af met steeds meer praktijk en minder theorie. Dit geeft voor mij de afwisseling die ik nodig heb. Niet alleen maar leren maar ook in de praktijk kunnen toepassen en daar de koppeling kunnen maken tussen de boeken en de patiënt.

Verantwoordelijkheden
Inmiddels ben ik tweedejaars student en voel mij veilig en vertrouwd in het ziekenhuis. Je hebt als leerling al veel eigen verantwoordelijkheden en werk je eerst onder begeleiding, vervolgens onder supervisie en uiteindelijk zelfstandig. Uiteraard sta je er nooit alleen voor, terugvallen op collega’s kan en mag altijd. Tijdens de opleiding doorloop je een aantal niveaus waarin je moet laten zien dat je competent bent voor de handelingen die je verricht. Het niveau bepaalt tegelijkertijd de mate van verantwoordelijkheid. Een proactieve en vooral patiëntvriendelijke houding is een enorme pré en in mijn ogen zelfs een vereiste.

Wat maakt dit werk nu zo leuk?
Veel variatie in werkplekmogelijkheden houd het voor mij leuk. Voor mij is het belangrijk dat ik niet vastroest in de dagelijkse sleur en het voorspelbare. Elke dag is het programma anders en werk je met andere collega’s, radiologen en niet te vergeten op de eerste plaats de patiënten. De patiënten zijn ons werk en zorgen ervoor dat je als laborant, heel veel meemaakt. Dit varieert van een goed gesprek bij het maken van het röntgenfoto tot het assisteren van de interventieradioloog bij het dotteren van de vaten bij een patiënt.

Wil je ook , net als Jaco, leerling radiodiagnostisch laborant worden?

Neem voor meer informatie contact op met Faisca Stuiver, Recruitment adviseur via 020 -4445635.