Dag van de doktersassistent
Vandaag, donderdag 7 maart, is het de dag van de doktersassistent! Het moment om onze doktersassistenten eens goed in het zonnetje te zetten en eens uitgebreid stil te staan bij het dankbare en belangrijke werk dat een doktersassistent bij ons in Amsterdam UMC, locatie VUmc uitvoert.

Wij waren benieuwd hoe een dag van een doktersassistent eruit ziet en wat het werk zo leuk maakt en daarom gingen wij langs onze poliklinieken kindergeneeskunde en interne geneeskunde. Hier spraken wij met Caroline en Cora (interne geneeskunde) en Esther, Simone en Monique (kindergeneeskunde). Wij nemen jou graag mee in het enthousiasme waarmee zij ons over het vak vertellen!

Kunnen jullie vertellen hoe jullie werkdag als doktersassistent eruit ziet?
Grinnikend zijn Esther, Simone en Monique het er al snel over eens. “Dat wordt lastig. Als doktersassistent is het echt elke dag anders. Dat is juist het mooie aan ons vak.” Als doktersassistent heb je veel verschillende taken en daarmee een afwisselende baan. Zo ondersteun je bijvoorbeeld verpleegkundigen en artsen bij consulten en het verrichten van medische handelingen maar ben je ook het eerste aanspreekpunt voor patiënten aan de balie. Hierbij is iedere patiënt uniek en is dus geen dag hetzelfde.

Daarnaast ben je als doktersassistent ook verantwoordelijk voor het maken van afspraken, voeren van telefonische consulten en het afhandelen van enkele administratieve werkzaamheden die bij het werk komen kijken. De meeste energie halen wij uit het directe contact met de patiënt. Dit hebben wij in deze functie veel, maar juist de afwisseling tussen de verschillende werkzaamheden maakt het zo leuk!

Wat maakt het werken in een universitair medisch centrum zo leuk?

Het werken in een universitair medisch centrum zie je met name terug in de vele verschillende specialismen om je heen. Je staat in nauw contact met verpleegkundigen en artsen binnen verschillende specialismen. Dit zie je ook terug in je eigen werkzaamheden.

Ook merk je dat persoonlijke ontwikkeling en het verder ontwikkelen en verbeteren van onze dienstverlening naar de patiënt altijd centraal staat. Naast de verschillende onderzoeken die binnen ons ziekenhuis worden verricht (waarbij resultaten direct in de praktijk worden toegepast) zie je dit binnen de afdelingen bijvoorbeeld terug bij dagelijkse zogeheten ‘sta-sessies’ of klinische lessen.

                

Sta-sessies en klinische lessen? Vertel eens…  
Bij de sta-sessies bespreken wij dagelijks punten die ons zijn opgevallen, waar we tegenaan zijn gelopen, die verbeterd zouden kunnen worden of gewoon zaken die je graag even kwijt wil aan het team. Erg prettig! Dat vindt ook Caroline, die momenteel de tweejarige MBO niveau 4 opleiding tot doktersassistent volgt en stage loopt op de poli interne geneeskunde. “Deze momenten zijn voor mij erg waardevol. Uiteraard voel ik mij altijd vrij mijn vragen te stellen, maar ook het gezamenlijk sparren zorgt voor nieuwe inzichten die mij snel vooruit helpen.”

En de klinische lessen?
“Bij de poli kindergeneeskunde verzorgen wij als doktersassistenten twee keer per jaar een klinische les”, zo vertelt Monique. Hierbij kiezen wij zelf een onderwerp in relatie tot een bepaald specialisme binnen onze poli en verzorgen hierover een les aan het team. Erg leerzaam en een leuke manier om met elkaar onze kennis uit te breiden, die wij kunnen meenemen in de zorg richting onze patiënten.

Wat maakt dat jullie elke dag weer met plezier naar je werk gaan?
De dames met een glimlach: “Dat is zonder twijfel het feit dat je mensen kunt helpen en zo nodig gerust kunt stellen. De voldoening en de dankbaarheid die je hiervoor terug krijgt zorgt voor zo veel energie.” Ook het feit dat geen dag hetzelfde is, vult Esther aan. “Je bent het eerste aanspreekpunt voor de patiënt, waarbij je elke dag weer te maken hebt met verschillende specialistische zorgvragen. Wanneer jij de patiënt daarbij kunt helpen of ze gerust kunt stellen, is mijn dag weer gemaakt.”

Monique, Simone, Esther, Cora en Caroline, hartelijk bedankt voor jullie openheid en leuk dat jullie ons met zo veel enthousiasme hebben meegenomen in wat jullie doen. Uiteraard willen wij jullie en alle andere doktersassistenten vandaag extra bedanken voor de passie, energie en gedrevenheid waarmee jullie dagelijks jullie werk uitvoeren!

Zie jij vandaag één van onze doktersassistenten lopen? Dan is een schouderklopje en een dikke duim omhoog zeer op zijn plaats voor deze toppers! Spreekt dit beroep jou ook aan en word je graag collega van Cora, Caroline, Ether, Simone en Monique? Wij hebben momenteel verschillende vacatures open staan. Benieuwd naar de mogelijkheden, neem hier dan snel een kijkje of neem contact met op met werving & selectie voor meer informatie via 020- 444 5635.