Elke tijd van het jaar kent zijn eigen ‘slachtoffers’, vertelt Joost Van Galen, hoofd zorgeenheid van de spoedeisende hulp (SEH) van VUmc. We zien minder mensen met complicaties van griep. Maar zodra het mooi weer is gaan mensen eropuit. Ze stappen op de racefiets, gaan varen, liggen lekker op het strand, gaan zwemmen en ’s avonds gaat de barbecue aan. Daar kan allerlei narigheid uit voortkomen.”

Volgens Van Galen is de toenemende populariteit van fietsen zichtbaar op de spoedeisende hulp. Het aantal ongevallen neemt toe. De e-bike kan tot vervelend letsel leiden. Mensen op racefietsen rijden hard en vaak in grote groepen. “Er hoeft maar even iets verkeerd te gaan en er liggen meteen een heleboel fietsers op straat.”

Andere typische zomerproblemen waar de SEH mee te maken krijgt zijn uitdroging, oververhitting en verbranding. “Mensen drinken te weinig of onderschatten de kracht van zon en warmte. Zeker als mensen actief bezig zijn, of bij ouderen, kan dat leiden tot levensbedreigende situaties.” In ernstige gevallen krijgen mensen bij de SEH een vochtinfuus en soms is zelfs ziekenhuisopname noodzakelijk.

Elke avond feest
Van Galen: “Vroeger zagen we vooral in het weekend mensen die brokken maken omdat ze te diep in het glaasje hebben gekeken, tegenwoordig lijkt het wel elke avond feest in Amsterdam.” Behalve alcohol wordt er ook met andere drugs ‘gefeest’. De SEH wordt regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van de toenemende populariteit van ‘partydrug’ GHB. En toerisme en drugs vormen al helemaal geen gelukkige combinatie. “Buitenlanders stappen nieuwsgierig een coffeeshop binnen, nemen een jointje en raken in paniek van wat er met ze gebeurt. Ze zijn daar totaal niet op voorbereid. ” Waar ze ook niet op voorbereid zijn: de trams. Elk jaar gebeuren vele ongelukken tussen toeristen en trams.

Werken bij de SEH: wat maak het uniek?

We kunnen je natuurlijk vertellen dat je bij ons uitgedaagd wordt. Omdat je je kwaliteiten kan inzetten voor de top referente zorg voor de meest uitdagende patiënten. Allemaal waar, maar dat wist je natuurlijk al! Wat maakt de IC van VUmc uniek

  • Nieuwbouw, dus veel licht, rust en privacy;
  • Groot level 1 traumacentrum;
  • Bij VUmc worden hartoperaties, alle hersenoperaties en niertransplantaties uitgevoerd;
  • Aparte Medium Care, als step down faciliteit.

Op zoek naar een vaste baan op een level 3 IC? Kom bij ons werken! Voor meer informatie en om te kunnen reageren, ga naar de vacature IC verpleegkundige.

De afdeling spoedeisende hulp (SEH) van VUmc is sinds eind 2013 gevestigd in een gloednieuw gebouw aan de Amstelveenseweg, direct om de hoek van het ziekenhuis.

Alle specialisten werken op de SEH

De afdeling spoedeisende hulp behandelt jaarlijks zo’n 30.000 patiënten. Ongeveer de helft komt op eigen initiatief, de andere helft via een specialist of per ambulance. Uit de hele regio komen mensen op de SEH terecht, omdat VUmc specialistische kennis en voorzieningen aanbiedt die in de kleine ziekenhuizen ontbreken. Vrijwel alle specialisten van VUmc werken ook op de SEH: niet alleen artsen die gespecialiseerd zijn in ernstige verwondingen (trauma-artsen) of botbreuken (orthopedisch chirurgen), maar ook maag-darm-en leverspecialisten, oogartsen, cardiologen enzovoorts. Ze hebben allen hun eigen behandelruimtes en medische apparatuur op de SEH.

Steeds meer spoedpatiënten

Het aantal mensen dat wordt opgenomen via de SEH van VUmc is de laatste jaren sterk gestegen. Volgens Van Galen komt dat onder meer door de vergrijzing. Ouderen hebben nu eenmaal eerder acute gezondheidsproblemen. In de winter eist de griep zijn tol en tijdens een warme zomer is uitdroging een van de boosdoeners.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Dan kun je contact opnemen met Lieke Stoelers van werving & selectie binnen VUmc. Je kan haar bereiken via 020-4445635 of stuur een mail naar werkenbij@vumc.nl