“De verpleegkunde heeft mij veel gebracht. Kennis, kunde en een laagje eelt op de ziel.” Dat er meer wegen naar Rome leiden weten we allemaal. Soms kom je via een omweg terecht in de verpleegkunde en soms vind je een baan op een bijzondere manier. Dat geldt ook voor Dave (37) verpleegkundige op de Short Stay.

“Ik ben via mijn werk in de GGZ ooit de verpleegkunde ingerold. Uiteindelijk werd het tijd voor iets nieuws en ben ik gaan solliciteren op verschillende verpleegkundige functies binnen Amsterdam UMC. Plottwist: ik ben uiteindelijk gebeld door een afdeling waar ik niet bij had gesolliciteerd en ook niet had meegelopen. En daar werk ik nu al ruim vier jaar met veel tevredenheid.”

Blanco qua werkervaring

Eerste werkdagen zijn altijd spannend, daarbij had Dave voorheen alleen als verpleegkundige in de GGZ gewerkt. “Ik was compleet blanco qua werkervaring en kennis wat betreft de algemene gezondheidszorg (AGZ). Mijn eerste werkweek bij Amsterdam UMC was dus erg leerzaam en interessant.”

Mee op sleeptouw

Gelukkig hoef je niet vanaf de eerste dag alles te weten en te kunnen. “Dat zou ook wel een beetje gek zijn” zegt Dave. “Ik werd gekoppeld aan een begeleider en die nam mij op sleeptouw. Soms voelde ik me wel een beetje het vijfde wiel aan de wagen, maar dat is nu eenmaal zo als je ingewerkt wordt. Ik was natuurlijk ook nieuw in de wereld van de AGZ en heb veel gelezen en gevraagd die eerste weken.”

Informeel waar het kan, formeel waar nodig

De sfeer op de afdeling helpt daarbij vertelt Dave: “De sfeer is goed. Informeel waar het kan en formeel waar nodig. Gelukkig is formeel niet heel vaak nodig.” Doordat het een Shortstay afdeling is bouw je niet alleen met collega’s een band op. “Dat vind ik het mooie aan shortstay, je ziet een groot deel van de patiënten weer terug, bijvoorbeeld voor een herhaalinfuus. Zo leer je je patiënten toch een beetje kennen. Natuurlijk zit er ook weleens een rotte appel tussen” grapt Dave, “maar die heb je overal.”

Laagje eelt op de ziel

Dave is nog steeds blij met zijn keuze om verpleegkundige te worden: “De verpleegkunde heeft mij veel gebracht. Kennis, kunde en een laagje eelt op de ziel. Dat brengt weerbaarheid met zich mee. Dat heb je soms hard nodig als je met het persoonlijk leed van anderen wordt geconfronteerd.”

Maak je niet druk om wissewasjes

Een tip voor de beginnende verpleegkundige heeft Dave ten slotte ook: “Maak je niet druk om wissewasjes. Iets wat goed gaat behoeft geen verbetering. En, blijf reflecteren.”

Wil als startende verpleegkundige groeien in het vak verpleegkunde? Bekijk dan de vacature verpleegkundige Short Stay.

 

Ook interessant voor startende verpleegkundigen