Gerrie Hop

2009 – heden  Zorgmanager én bestuurslid divisie 1 (beschouwende specialisme) VUmc

2003 – 2009    Hoofd Klinische Zorg St. Lucas Andreas Ziekenhuis

1978 – 1998    Verpleegkunde in bijna alle ziekenhuizen in Amsterdam

vanaf 1978      Verpleegkundige in hart en nieren

 

Gerrie is geboren voor de zorg. Begonnen als verpleegkundige heeft ze in bijna alle ziekenhuizen in Amsterdam gewerkt. Na vele jaren ervaring is ze tot de conclusie gekomen dat een academische setting voor haar de beste werkomgeving is. Waarom? “Omdat het niet alleen om patiëntenzorg gaat, maar ook om onderwijs, opleiden en onderzoek. Die combinatie zorgt ervoor dat je steeds bezig blijft met het verbeteren van je vak,” aldus Gerrie Hop.

Toen Gerrie acht jaar was wist ze al dat ze in de toekomst als verpleegkundige wilde werken. Ze hoort echt in de zorg. “Je moet me niet in een fabriek of supermarkt zetten, hoor. Daar word ik niet gelukkig van.” Haar passie is werken met mensen. Het gaat haar echt om het leveren van goede zorg aan de kwetsbare medemens. Haar drive is maatwerk leveren aan patiënten. Het liefst wil ze van alle lijstjes af die we nu als verplichte nummers aflopen en vanuit ons beroep  kijken wat de patiënt echt nodig heeft.

Momenteel is Gerrie met haar team druk bezig met de implementatie van het EPD (elektronisch patiënten dossier). De papierendossiers zullen VUmc en het AMC straks niet meer hebben. Met haar team is zij dit nu aan het voorbereiden, bouwen en inrichten. Ze is enthousiast over het EPD: “Met het EPD zal VUmc een enorme professionaliseringslag gaan maken. Werkprocessen zullen namelijk veel beter worden ondersteund.

Ondertussen werkt ze met een onderbreking van 6 jaar al 25 jaar bij VUmc. Op de vraag waarom ze zo lang bij VUmc werkt geeft ze aan dat er veel ontwikkelingsmogelijkheden zijn binnen VUmc. “Je kan je namelijk ontwikkelen in een specialisme, maar je kan ook zeggen dat je je in de lijn gaat ontwikkelen als teamleider, afdelingshoofd of zorgmanager.” Jaarlijks hebben medewerkers gesprekken over hun ontwikkeling. In hun portfolio wordt bijgehouden wat ze aan scholing hebben gedaan. In een ziekenhuis zijn er een aantal verplichte opleidingen, maar er wordt ook gekeken wat je al hebt gedaan en waar je naar toe wilt groeien. “Een jaarlijks gesprek is een kans voor een ons (leidinggevenden) om te zien of een medewerker een mooie ontwikkeling doormaakt en of de kwaliteit is gewaarborgd op de afdeling.