Jaarlijks komen er enkele groepen scholieren bij VUmc op bezoek voor een Bliksemstage. Een Bliksemstage heeft als doel om kennis te maken met VUmc en de diverse banen die wij te bieden hebben. Op deze manier kunnen de jongeren zich oriënteren op een toekomstige carrière. Deze keer groep8-‘ers van brede school Fiep Westendorp.

Dienst P&O organiseert in samenwerking met Jinc jaarlijks een aantal Bliksemstages voor leerlingen van groep 7 en 8. De leerlingen maken kennis met VUmc door een beroepenspel te doen. Ze moeten zo veel mogelijk beroepen opschrijven die binnen VUmc te vinden zijn. Dit doen ze terwijl ze een rondleiding door VUmc krijgen. Op deze manier zien ze verschillende afdelingen, krijgen ze een beeld van VUmc en onze beroepen. De grote verrassing is altijd de kapsalon. Dat er een kapper binnen de muren van VUmc zou zitten, had niemand verwacht.

Na het beroepenspel wordt één afdeling uitgelicht. De leerlingen van Fiep Westendorp mochten een kijkje nemen in de centrale keuken. Chef-kok Bart van Nes ving de kinderen op, waarna collega André de kinderen rondleidde. Diverse ruimtes werden laten zien; magazijnen, koelcellen, warme keuken, koude keuken en de ‘vieze’ en de ‘schone ruimte’.

Midden in de keuken staat een soort lopende band. Hier wordt het eten voor patiënten voorbereid. André vertelt dat ze hierbij heel nauwkeurig te werk gaan. Ze zorgen dat patiënten het eten krijgen dat ze hebben besteld, maar, nog belangrijker, dat ze geen etenswaren krijgen die ze niet mogen.

Aan het einde van de rondleiding keerden de jongeren terug naar de koelcellen. Daar mochten ze zelf een ijsje uit de vriezer (-20º C) pakken.

 

IMG_20160316_105843