Op vrijdag 11 januari kan iedereen in de hal van de polikliniek van VUmc een bosje hyacinten kopen voor AYA’s, jongvolwassenen met kanker. Hiermee steun je de zorg voor deze jonge mensen voor wie we in het ziekenhuis dit jaar een AYA-lounge (Adolescents & Young Adults) hebben opgericht op de negende verdieping. De AYA-lounge is een plek waar jongeren met kanker elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en waar tijdens een speciaal AYA-uurtje ruimte is voor één-op-één contact met een AYA verpleegkundige waarin leeftijdsspecifieke vragen aan bod kunnen komen.

Voor de vijfde keer organiseert het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de HAYAcintenactie. De kwekers doneren belangeloos 5000 bossen. Door deze hyacinten te verkopen halen meerdere ziekenhuizen zoveel mogelijk geld op voor de zorg aan jongvolwassenen met kanker. Deze AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn in ‘de bloei’ van hun leven. Dat op jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt is relatief onbekend. Jaarlijks krijgen in Nederland 2700 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd is anders dan op oudere leeftijd en kan grote emotionele, sociale en maatschappelijke gevolgen hebben. Daarnaast is kanker op de AYA leeftijd zeldzaam en zijn er weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Eventuele late effecten van behandeling hebben voor deze jongvolwassenen langduriger impact dan voor ouderen met kanker.

Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform
Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform is een kennis- en zorgnetwerk, opgericht om overleving en kwaliteit van leven van AYA’s te optimaliseren. Het Platform bundelt als netwerk maximaal alle kennis en kunde van ‘kanker op de AYA leeftijd’. Dit netwerk waarin zorgprofessionals (professionele deskundigheid), AYA’s (ervaringsdeskundigheid) en patiëntenorganisaties in co-creatie en co-participatie hecht samenwerken draagt zorg voor ‘state of the art’ leeftijdsspecifieke en integrale AYA zorg. Dit wordt ondersteund door opleiding en uitgedaagd door wetenschappelijk onderzoek. Het Platform groeit omdat steeds meer ziekenhuizen, professionals uit de eerste lijn en de informele zorg aansluiten.