Iedere maand kun je via onze Instagram één dag lang virtueel meelopen met onze medewerkers. Via onze stories geven wij jou een uniek kijkje achter de schermen bij Amsterdam UMC. Afgelopen vrijdag was het de beurt aan onze afdeling chirurgische oncologie, locatie VUmc. We spraken met verpleegkundige Myrthe Schouten en Nikki Smits over hun werk op deze heftige maar ook bijzondere afdeling.

De verpleegafdeling oncologische chirurgie is onderdeel van het Cancer Center Amsterdam. Op de afdeling worden patiënten met verschillende soorten kanker chirurgisch behandeld. Bijvoorbeeld alvleesklierkanker, darmkanker, schildlierkanker en slokdarmkanker. Het operatief verwijderen van deze vormen van kanker is vaak een onderdeel van een combinatiebehandeling. Zo krijgt een patiënt met kanker bijvoorbeeld ook radiotherapie of chemotherapie.

Een luisterend oor
De diagnose kanker heeft een enorme impact op het leven van zowel de patiënt als naasten en familieleden. Psychosociale zorg is daarin erg belangrijk. Verpleegkundige Nikki en Myrthe werken nauw samen met een maatschappelijk werker en een psycholoog. Nikki Smits: “Ik probeer er tijdens deze moeilijke periode voor mijn patiënten te zijn en een luisterend oor te bieden. We zorgen met elkaar voor de beste zorg en herstel.’’

Zorgen voor elkaar
Het team oncologische chirurgie is goed op elkaar ingespeeld. En dat is belangrijk want bij sommige grote operaties kunnen er veel complicaties ontstaan. Ondanks het harde werken is er tussendoor ook ruimte voor gezelligheid. ‘’We zijn een hecht team. Hoewel de prognose van sommige patiënten niet al te best is, proberen we elkaar als team continu te motiveren en er het beste van te maken. Er wordt enorm veel gelachen in het team én met de patiënten.’’

Even voorstellen
Nikki Smits (20) is sinds 1,5 jaar werkzaam op de afdeling oncologie. Nikki is een écht gezelligheidsdier en zorgt altijd voor een goede sfeer op de afdeling. In haar vrije tijd wandelt zij het liefst met haar hondjes over het strand.

Myrthe Schouten (28) werkt sinds 3 jaar bij Amsterdam UMC. In januari behaalde ze haar diploma tot Oncologie verpleegkundige. Naast haar drukke baan bij Amsterdam UMC heeft ze haar handen vol aan haar familie, want ze is de trotse tante van wel vijf neefjes en nichtjes.

TakeOver Time
Kijk via Instagram de takeover van de afdeling chirurgische oncologie terug voor een uniek kijkje achter de schermen. Wil jij net als Myrthe en Nikki ook werken op de afdeling chirurgische oncologie? Check hier onze vacatures!