neurologie en neurochirurgie

Waarom werken in ons neurocentrum? Binnen dit specialisme draait het om de behandeling van aandoeningen van het brein, het besturingssysteem  van de mens tot en met de zenuwen en spieren van het lichaam. De verpleegafdelingen neurologie en neurochirurgie zijn samengevoegd tot één neurocentrum. Bij ons krijg je de kans om te werken als (startende) verpleegkundige met deze  twee diverse specialismes! Geïnteresseerd? Lees dan snel verder!

Waarom neurologie/neurochirurgie?
Op de neurologische  en neurochirurgische afdeling krijg je te maken met een grote diversiteit aan  patiënten. De patiënten hebben nogal uiteenlopende verschijnselen en klachten. Dit maakt ons werk spannend en uitdagend. Soms lijken klachten  op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Toch is dat niet zo, want deze patiënten hebben iets gemeen: ze hebben een ziekte van het hersen –en/of zenuwstelsel.

Neurologen  leggen zich toe op de diagnostiek en behandeling van patiënten met ziekten en schade van het zenuwstelsel. Voor een aantal neurologische ziekten is een operatieve behandeling aangewezen. Operaties aan het zenuwstelsel worden veelal uitgevoerd door de neurochirurg. Neurochirurgie is een medisch specialisme dat sterk verwant is aan de neurologie, waar de focus ligt op de chirurgische behandeling en ziekten van het zenuwstelsel. Voor de neurochirurgie zijn de belangrijkste opname indicaties: operaties aan het wervelkolom, hersentumoren- en bloedingen  Je geeft patiënten de zorg van opname tot ontslag, pre- en postoperatief.

Observeren, klinisch redeneren en informeren: dat is typisch het specialisme neurologie. Om de juiste zorg te bieden aan de patiënt, is jouw klinische blik essentieel. Een van de belangrijkste werkvormen in de neurologie is communiceren. Patiënten krijgen ernstige diagnoses die soms slecht te behandelen zijn. Onze verpleegkundigen kiezen voor dit specialisme en vinden het mooi om de uitdaging aan te gaan juist om die patiënten en diens naasten zo goed mogelijk te begeleiden.

Ook het observeren en analyseren speelt een grote rol binnen ons vak. Veel neurologische klachten, zoals spraak- en bewegingsstoornissen, zijn aan de buitenkant te zien. Maar er zijn ook klachten, zoals cognitieve stoornissen, die alleen met gerichte en deskundige observatie te signaleren zijn. Met lichamelijk onderzoek en een oplettend oog tijdens de dagelijkse activiteiten op de verpleegafdeling kun je veel betekenen voor het vaststellen en behandelen van de gevolgen van neurologische aandoeningen. Daarnaast lokaliseren wij in combinatie met aanvullende diagnostiek de kern van het probleem: komt het uit de hersenen, spieren of zenuwen?

Deze combinatie van beschouwende en chirurgische specialismen én de mix van jong en oud, maakt ons werk op afwisselend en boeiend.

VUmc; MRI scanner

Speerpunten van het neurocentrum
Op de afdeling neurologie werk onder andere op de braincare unit. Hier zorg je voor patiënten met acute neurologische aandoeningen. Een groot deel van deze patiënten wordt opgenomen vanaf de spoedeisende hulp (SEH) of worden overgeplaatst vanaf de medium en intensive care afdeling. Als een patiënt met verdenking van een herseninfarct op de SEH wordt gepresenteerd, ga je als verpleegkundige van de afdeling neurologie op de SEH trombolyse uitvoeren. Je werkt dan nauw samen met de verpleegkundigen van de SEH. Op de afdeling neurochirurgie is epilepsiechirurgie een speerpunt, waarvoor er op de zorgeenheid een speciale EMU (Epilepsie Monitoring Unit) is ingericht. Op deze units wordt er van je verwacht dat je stressbestendig bent, snel kunt schakelen en handelen, goed kunt observeren en (hoog)complexe zorg kunt bieden.

VUmc heeft een toonaangevend Alzheimer- , MS-  en Hersentumor Centrum op het gebied van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Veel patiënten worden door ziekenhuizen uit het hele land door verwezen naar VUmc voor een specialistische behandeling of bijvoorbeeld een second opinion. Als verpleegkundigen leer je mede daarom diverse ziektebeelden kennen die niet in elk ziekenhuis voorkomen. Dat maakt de neurologie/neurochirurgie in VUmc uitdagend met veel afwisseling.

Ben jij een verpleegkundige die van actie en uitdaging houdt? Dan ben jij een neurocare-verpleegkundige in spe!

Samenwerking
Je werkt in je werk intensief samen met andere disciplines. Bij veel neurologische ziektebeelden zijn bij de behandeling fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en revalidatieartsen betrokken. Vanaf het moment van opname begint voor patiënten meestal al het revalidatietraject. Samen met onder andere bovengenoemde paramedische disciplines stel je een behandelplan op met als doel dat de patiënt zo goed en snel mogelijk weer herstellen.

Leerwerkplaats
Krijg je energie van het begeleiden van leerlingen? Dan zul je blij worden van onze leerweerkplaats. Hier coach je als werkbegeleider verpleegkundigen tijdens hun stage.

Doorgroeimogelijkheden
Je krijgt de kans om zelf verschillende scholingen, cursussen en opleidingen te volgen. Bijvoorbeeld de opleiding tot neurocare-verpleegkundige. Ben je toe aan een verdieping van je neurologische kennis dan is deze opleiding, of delen van de opleiding als bijscholing, misschien wel iets voor jou! Binnen deze (vervolg)opleiding wordt aandacht besteed aan de veel voorkomende neurologische ziektebeelden van diagnostiek tot behandeling. Casuïstiek uit de dagelijkse praktijk wordt in de lessen gebruikt waarbij aandacht is voor de verschillende fases in zorg binnen de keten van zorg hierbij loopt het klinisch redeneren als een rode draad door de opleiding.

VUmc; Brug GGZ InGeest – Ziekenhuis

Wil je meer weten over het werken op het neurocentrum? Neem contact met ons op via werkenbij@vumc.nl of bel 020 – 444 5635!