a50a5ede-ec77-4691-a04c-7d2d223ad537_logo-neuroscience-groot

Geen dag gaat er voorbij zonder dat de hersenen in het nieuws komen. Hoe beïnvloeden genen de hersenen? Hoe kunnen ziekten aan de hersenen worden genezen? Hoe zit het met Alzheimer en dementie? Is verslaving een hersenziekte? Dit zijn wat voorbeelden waarmee Amsterdamse hersenonderzoekers zich bezighouden.

In Amsterdam gaan neurowetenschappers van Academisch Medisch Centrum (AMC) en VU medisch centrum (VUmc) samenwerken onder de naam Amsterdam Neuroscience om de kennis over de hersenen op een hoger niveau te tillen. Donderdag 6 oktober 2016 is in Theater Amsterdam de aftrap van het nieuwe onderzoeksinstituut, het grootste wetenschappelijke instituut op dit gebied in Nederland.

“In dit nieuwe instituut werken 850 onderzoekers die met zijn allen goed zijn voor jaarlijks 1200 wetenschappelijke publicaties”, zeggen de directeuren Arjen Brussaard van VUmc en Diederik van de Beek van AMC. “We doen het al goed in dit vakgebied en zullen samen het voortouw nemen in basaal en toegepast onderzoek, opleiding en patiëntenzorg van mensen met hersenaandoeningen.” Het instituut verwacht jaarlijks voor zestig miljoen euro wetenschappelijke beurzen aan te trekken. De lancering van het nieuwe instituut vindt plaats tijdens de presentatie van Amsterdams onderzoek aan de hersenen.

Kijk voor meer informatie over Amsterdam Neurocience op www.amsterdamresearch.org/neuroscience.