Datum: Donderdag 18 mei, Tijdstip: 16.45 uur, Locatie: ambulancehal SEH, Wat: start grote rampoefening Fear of Terror

Meer dan 200 medewerkers zijn betrokken bij de oefening genaamd Fear of Terror. Daarnaast zijn er ook een tiental waarnemers die observeren en hun bevindingen rapporteren. En natuurlijk zijn er de lotus-slachtoffers: 25 figuranten die bijna twee keer zoveel patiënten spelen. Compleet met scherven in hun lijf, met brand- of schotwonden, of gewoon een schrammetje maar allemaal met een flinke dosis paniek, gehijg en gekreun.

 

 

Angstaanjagend scenario

Het scenario is angstaanjagend: er is een aanslag in het Olympisch Stadion, waar 20.000 bezoekers het dance event The Flying Dutch bezoeken. Op het Stadionplein is er een schietpartij en binnen in het stadion is een bom ontploft. Uit de eerste berichten blijkt het te gaan om vier doden en vijftien (zwaar)gewonden. Een aantal dat gedurende de oefening oploopt.
Ook de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) en de ambulancedienst maken deel uit van deze bijzondere oefening. En zelfs de pers, in de vorm van een verslaggeefster en een fotograaf van Het Parool zijn aanwezig om verslag te doen van deze oefening (zie Het Parool van vrijdag 19 mei.)

Oefenen is noodzakelijk

Ook bij een grote ramp of een zwaar ongeval moet VUmc veilige en verantwoorde zorg aanbieden. Regelmatig wordt er daarom door de crisisorganisatie VUmc geoefend, samen met de afdelingen die een directe rol hebben bij de opvang van grote groepen slachtoffers. Eens in de twee jaar organiseert VUmc een oefening als Fear of terror om te kijken of de (afdelings)procedures en werkwijzen nog kloppen. Het crisisteam en de operationele teams werkten met een nieuwe systematiek van/voor het verwerken van de informatie. En er werd gewerkt de rampenmodule in Epic.

Lock-down

Rond 17.30 uur melden zich de eerste patiënten. Sommigen komen met de ambulance, maar anderen melden zich zelfstandig. Het wordt serieus als er geruchten de ronde doen dat er mogelijk kinderen onder de dodelijke slachtoffers zijn. Als er vervolgens sprake is dat de ontplofte bom waterstoffluoride bevat wordt het penibel. Bij verdenking op chemische besmetting bij een patiënt moet het ziekenhuis de deuren sluiten en mag de patiënt alleen via de ambulance-ingang naar binnen. Daar krijgt iemand een ontsmettingsdouche. Het ziekenhuis ging bij de oefening net te laat op slot, was een van de conclusie achteraf. Genoeg leerpunten, maar na afloop van de oefening overheerst vooral ook een goed gevoel en is de positieve energie duidelijk merkbaar. En ja, iedereen is ook wel lichtelijk uitgevloerd: want het was weliswaar een oefening, maar alle deelnemers namen hun rol bloedserieus.

Bekijk het artikel in het Parool.