Kennis delen hoort bij wetenschap en wij zijn trots op de wetenschap die wordt bedreven binnen VUmc.

Het is belangrijk dat we onze onderzoeksresultaten delen en daarmee zorgen voor een grotere impact op wetenschap en maatschappij. Onderzoekers kunnen zich hiermee tevens positioneren en profileren. Open Access is een internationale academische beweging die streeft naar vrije en gratis online toegang tot wetenschappelijke informatie.

Als VUmc zijn we fervent voorstander van open access publiceren. In de afgelopen jaren hebben VSNU en NFU in Nederland zich hard gemaakt voor stimulering van open access. Niet alleen via beleid maar ook door afspraken te maken met uitgevers. Het is nu mogelijk om in veel gerenommeerde tijdschriften eenvoudig en veelal zonder aanvullende kosten voor de onderzoeker open access te publiceren.

Jaap Winter, hoofdonderhandelaar namens de VSNU en voorzitter van het college van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam: “Het is uniek dat alle wetenschappers die aan Nederlandse universiteiten verbonden zijn vanaf 1 juni ongelimiteerd open access kunnen publiceren in de 339 hybride tijdschriften en 17 volledig open access tijdschriften van Cambridge University Press (CUP), zonder dat daar extra kosten voor de wetenschappers tegenover staan.”

Door Open Access te publiceren stimuleer je hergebruik van kennis, zowel in de wetenschap als in onderwijs, gezondheidszorg, openbaar bestuur en andere beroepsgroepen. Tevens krijgen burgers dankzij Open Access kosteloos toegang tot kwalitatief hoogwaardige informatie.

Op de site van de Universiteitsbibliotheek vind je een journal browser met ruim 7000 tijdschrifttitels die onder de afspraken met uitgevers vallen. Kies het tijdschrift, submit je artikel en geef aan dat je als VUmc/VU onderzoeker open access wil publiceren. Wil je meer weten over de mogelijkheden van open access publiceren of wil je hulp bij je open access publicatie?

De Universiteitsbibliotheek helpt je graag verder.

Dus: ‘open up to open access’ en laat je zien in de wetenschap!

Voor meer informatie over werken als onderzoeker binnen VUmc, kijk op onze research pagina.