De Baarnse Mandy (24) is verpleegkundige. Om haar beroep eens goed op de kaart te zetten, is ze met een Instagrampagina begonnen. ,,We doen echt veel meer dan billen wassen.”

Mandy Wilmink, Agnes Mandemaker (26) en Maaike Taal (27) kunnen eindelijk rustig zitten. Het is hollen of stilstaan in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, waar ze alledrie als verpleegkundigen werken. Het mooiste beroep dat er is, volgens de vrouwen. ,,Waarom we dit beroep uitoefenen? Het is iets wat ik wil doen, wat ik móet doen”, zegt Maaike. ,,Een soort roeping misschien?” Mandy knikt. ,,Je bent gemaakt voor dit vak of je bent het niet. We maken hier echt van alles mee.”

De drie verpleegkundigen werken op de ‘uitslaapkamer’. ,,We wekken de patiënt na de operatie. We verlenen zorg, maar houden ze ook goed in de gaten. Het kan namelijk zo ineens misgaan”, zegt Agnes.

Hersenbloeding

Want als een patiënt ineens geen hartritme meer heeft of een hersenbloeding krijgt, moeten de verpleegkundigen ingrijpen. ,,We kunnen letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. Dat is een gek besef, bijna eng. Maar het is ook waarom we het doen”, zegt Mandy. ,,Je zet een knop om”, vult Maaike aan.

Van zulke situaties heeft de buitenwereld doorgaans geen weet. ,,Mensen hebben vaak geen idee wat we eigenlijk allemaal doen. Ze denken dat we alleen billen wassen en bedden opmaken. Dat heb ik al zo vaak gehoord en is best frustrerend”, zegt Maaike. Mandy: ,,We ontvangen patiënten van 0 tot 100 jaar (en soms ouder) vanuit allerlei specialismen: neurochirurgie, oogheelkundige, longchirurgie, psychiatrie en ga zo maar door.’’

Gelukkig kunnen ze op Instagram hun ei kwijt. Op hun pagina thewakeup.sisters geven ze hun volgers een kijkje achter de schermen in het ziekenhuis. Compleet met lange nachtdiensten, hartmonitoren en vrolijk paars en groen gekleurde ok-mutsen. Ook geven ze uitleg over allerlei soorten medicijnen met de hashtag #medicationmonday en krijgen volgers een lesje levens redden met #reanimerenkunjeleren.

Lekker op weg

Met 278 volgers zijn de verpleegkundigen lekker op weg. ,,We vinden het vooral heel leuk om te doen, want we hebben veel lol in ons vak”, zegt Mandy. ,,Op deze manier hopen we meer jonge mensen enthousiast te maken voor verpleegkunde, want het is een prachtig beroep.”

Natuurlijk is het echte leven niet zo rooskleurig als met een filtertje eroverheen. ,,Soms maken we heftige dingen mee. We werken met jonge mensen die terminaal ziek zijn of zieke kindjes. Dat laat ons niet koud”, zegt Maaike. ,,Maar als dat je niet raakt, moet je dit beroep niet gaan doen.” Agnes: ,,Het is dankbaar werk. Naast fysieke hulp zijn we ook een mentale steun voor de patiënt. Dat is het allermooiste: mensen helpen.”

Wil jij onze ‘wake-up sisters’ volgen op instagram? Kijk via deze link met ze mee!

Bron: Algemeen Dagblad