Dinsdag 17 november is Wereld Prematurendag. Alle Nederlandse ziekenhuizen kregen speciale paarse geboortemuisjes van oudervereniging Care4Neo.nl en Veer-Krachtige Ouders, specialisten in complexe geboortezorg. Ook de afdeling Neonatologie op locatie VUmc ontving deze paarse muisjes.

De geboortemuisjes worden vaak gemist door ouders van kinderen op Neonatologie. Door de vroege geboorte en alle extra medische aandacht die dan volgt, is er geen tijd voor deze muisjes.

Speciale missie
Veer-Krachtige Ouders en Care4Neo.nl hebben een speciale missie met de paarse muisjes. Zij vragen aandacht voor het complexe geboorteverhaal van kinderen op de afdeling neonatologie en de rollercoaster waarin ouders vaak belanden. De impact van het ouderschap na een complexe geboorte is lange tijd onderbelicht gebleven. Lindy Prins van Veer-Krachtige Ouders: “Wij zijn ervaringsdeskundigen. Onze missie is om het psychisch welbevinden van ouders te verbeteren. Wij geven op maat gemaakte trainingen en voorlichting en denken mee op beleidsniveau. En daarmee dragen we ook bij aan een kansrijke en goede start van het kindje. Want de eerste 1.000 dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind.”

‘We doen het samen’
Kinderarts-neonatoloog Céleste Laarman is chef de polikliniek Neonatologie op locatie VUmc. Zij geeft aan dat het van belang is om oog te hebben voor het welbevinden van ouders: “Je bent niet alleen als ouders, we doen het samen. Geborgenheid en beschikbaarheid voor het kind en voor de ouder, niet alleen op de neonatale intensive care unit, ook in de periode daarna. Dit is niet alleen van belang voor de ontwikkeling van het kind maar ook voor het welbevinden van kind en ouder als individu en als gezin”.  Zij benadrukt: “Deze zorg leveren wij als team. Vandaag mochten wij op wereld prematurendag de paarse muisjes gezamenlijk in ontvangst nemen.”

Instagram-takeover
Op Wereld Prematuren dag hebben de dames van ‘de 3 nicutiers’ en ‘babiesareourbusiness’ onze volgers op Instagram meegenomen voor een kijkje op de afdelingen IC Neonatologie. Heb je dit gemist? Kijk het hier terug, of volg de instagramaccounts!

Solliciteren?
Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s voor onze afdeling IC Neonatologie, zowel gespecialiseerd verpleegkundigen als verpleegkundigen die de vervolgopleiding willen gaan volgen voor dit specialisme. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook graag werken bij Amsterdam UMC? Bekijk hier de vacatures en solliciteer direct!