Voor de tweede keer deed Amsterdam UMC zaterdag mee aan de botenparade van de Pride Amsterdam. De strakke choreografie werd allerwegen geroemd. En met het devies ‘De toekomst dat zijn wij… allemaal!’ bemachtigde het fusieziekenhuis de derde prijs in de slogan-wedstrijd.

Remember the past, create the future! was dit jaar het thema van de even massaal bezochte als feestelijke Canal Parade. De organisatie refereerde ermee aan de beruchte ‘Stonewall-rellen’, vijftig jaar geleden in New York. Die markeerden historische een omslag: homo’s en hun sympathisanten pikten het niet langer dat ze anders werden behandeld en in de gevangenis belandden omdat ze waren wie ze waren.

Blijvende roem
Aansluitend bij het parade-thema was Amsterdam UMC in zijn eigen geschiedenis gedoken met een onversneden Anatomische Les-boot. Vierhonderd jaar geleden legden kanjers als Nicolaas Tulp, befaamd vanwege zijn anatomielessen in de Waag, het fundament voor de hoofdstedelijke academische geneeskunde. Maar Tulp blijvende roem is vooral te danken aan een destijds nog piepjonge stadgenoot. Rembrandt van Rijn schilderde de anatoom in 1632 tijdens een van zijn anatomische lessen en scoorde er een onvergankelijk meesterwerk mee.

Gebodypaint
Zijn ‘Anatomische Les’ werd zaterdag fraai verbeeld door RvB-leden Mark Kramer en Chris Polman, voor de gelegenheid gestoken in stemmige 17e-eeuwse kledij. Bij wijze van contrast lieten ze zich bijstaan door een gebodypainte Patricia Verbeek. Daarachter dansten meer dan 90 Amsterdam UMC’ers in futuristische, zilveren shirts een uitbundige choreografie, ontwikkeld (en gedoceerd!) door Jennifer Benavidez op een muziekmix van Ellen de Thouars en DJ Minne Telman.

Drag queens
Vakwerk van alle betrokkenen – met special dank aan Vermaat Catering voor de sponsoring van de broodjes, snacks en fruitsalade. Want niet alleen dansers, maar ook drag queens, anatomen en schildersmodellen blijken in de loop van zo’n dag vaak een formidabele eetlust te hebben.

Boot gemist? Kijk hier naar een korte samenvatting.