Deze zomer laten we Amsterdam UMC’ers aan het woord over uiteenlopende thema’s. Deze keer nemen we een kijkje op de afdeling Radiotherapie. Op deze afdeling werken ongeveer 170 mensen, waaronder radiotherapeuten, laboranten, fysici, technici, ICT’ers. Maar ook het administratieve personeel is onmisbaar. In deze blog nemen daarom de BackOffice medewerkers Monique Egas en Willy Makkee je mee op hun afdeling. Hoe ziet hun werk eruit?

Monique werkt inmiddels 11 jaar op de afdeling Radiotherapie bij locatie VUmc. Willy werkt al 20 jaar bij locatie VUmc, waarvan 3 jaar als BackOffice medewerker bij Radiotherapie. Waarom zij al zo lang bij VUmc in dienst zijn? “Het werken in een groot ziekenhuis heeft als voordeel dat er veel mogelijkheden zijn voor het volgen van opleidingen. En we hebben het ontzettend naar ons zin in ons hechte team!”Radiotherapie of radiologie?

We merken dat de naam ‘radiotherapie’ vaak wordt verward met ‘radiologie’, zelfs onder medici. Toch zit er een groot verschil tussen deze twee afdelingen. Radiotherapie is een methode om kanker te behandelen met straling. Radiologie is iets heel anders, daar ga je heen wanneer er bijvoorbeeld een röntgenfoto, MRI of echo gemaakt moet worden. Misschien dat bestralingsafdeling een meer passende benaming voor onze afdeling zou zijn, dat zou het verschil duidelijker maken.

Wat doet de BackOffice?
Ons BackOffice team bestaat uit vijf medewerkers. Wij zijn het aanspreekpunt voor patiëntgerichte zaken op de afdeling Radiotherapie. Ook houden we de mail, post en telefoon bij. Verder bereiden we de spreekuren voor en verwerken we de nieuwe aanmeldingen. De zeer dynamische afdeling met veel verschillende patiënten maakt het werk interessant en afwisselend!

Contact met patiënten
Als backoffice medewerkers hebben we veel telefonisch contact met patiënten. De vragen die patiënten stellen zijn zeer gevarieerd. Soms willen ze weten wanneer hun eerste bestraling start, een andere keer vragen ze informatie over wondbehandelingen. Soms zijn patiënten boos of teleurgesteld. Dat hangt vaak samen met de vervelende en spannende situatie waar patiënten in kunnen zitten, want het is natuurlijk niet leuk om bestraald te moeten worden. De gesprekken die we voeren kunnen dus erg zwaar zijn. Ons werk vraagt dan ook veel van ons inlevingsvermogen. We merken dat het de patiënt vaak oplucht wanneer wij hem of haar de kans geven om even uit te razen. Dat geeft ons ook weer een goed gevoel! Daarnaast zijn we ook als team goed op elkaar ingewerkt en hebben we veel steun aan elkaar. We kunnen na een zwaar gesprek met een patiënt altijd even bij elkaar ventileren.

Gevoel van trots
Bijzonder aan ons werk is de positie die Amsterdam UMC heeft op het gebied van bestralen. Dagelijks stromen de mailtjes binnen met onder andere verzoeken van artsen voor het opvragen van diverse medische gegevens. Deze verzoeken blijven niet alleen binnen de Nederlandse grenzen, maar gaan ook ver daarbuiten. Dat komt omdat wij een de toegepaste bestralingstechniek hebben, namelijk de MRIdian. Dit apparaat is sneller, waardoor de bestraling korter duurt en meer patiënten behandeld kunnen worden. Deze techniek is uniek in Nederland en daar zijn we trots op! We doen dit werk omdat we de patiënten graag zo goed mogelijk willen helpen. Dat motiveert ons iedere dag weer om naar ons werk te gaan.