Al vanaf 16 maart werken de meeste mensen thuis en zijn de meeste sollicitatieprocedures niet meer wat ze geweest zijn. In een organisatie als deze zijn er natuurlijk nog steeds veel mensen op de werkvloer die op de best mogelijke manier voor onze patiënten zorgen, maar wordt de komst van externe kandidaten afgeraden. Daarom zijn wij, net als veel andere organisaties, genoodzaakt om de meeste gesprekken via een digitaal kanaal te voeren. Anders dan wanneer je ergens binnenloopt en face-to-face interactie hebt, moet je nu via een beeldscherm een goede indruk zien te maken en dat is niet altijd even makkelijk.

Maar hoe lukt dat dan toch? Wij geven je een aantal tips & tricks die jou kunnen helpen om het beste uit jouw sollicitatiegesprek te halen. Misschien kunnen we jou binnenkort wel verwelkomen als nieuwe collega! 

Kies een rustige omgeving
Ga op zoek naar een omgeving waar je niet gestoord wordt door familieleden, vrienden of huisgenoten. Zijn er wel anderen in de buurt? Maak ze dan heel duidelijk dat je een belangrijk sollicitatiegesprek hebt, en dus niet gestoord wilt worden. Kies daarnaast een zo neutraal mogelijke achtergrond waar jij tegenaan gaat zitten en test desnoods met iemand welk deel van jouw achtergrond zichtbaar is via de camera. Je wil zo min mogelijk zaken die kunnen afleiden van jou en het gesprek!

Maak oogcontact
Wanneer je met mensen in een videocall zit dan ben je misschien genoodzaakt om naar jouw gesprekspartners op het beeldscherm te kijken in plaats van naar jouw camera. Daardoor kijk je vaak automatisch wat naar beneden en kan je dus verlegen of onzeker overkomen. Als je in de camera kijkt, heb je een sterke open blik en het geeft de persoon aan de andere kant het gevoel dat je hem of haar recht aankijkt.

Kleed je netjes aan 
In jouw onderbroek of joggingbroek een gesprek voeren lijkt lekker relaxed, maar wat als je ineens op moet staan om iets te pakken? Geen goed idee dus! Misschien wordt er gelachen, maar grote kans dat je op die manier geen goede eerste indruk achterlaat. Kleed je gewoon zoals jij je voor een “normaal” ook zou kleden, het is immers net zo serieus als een face-to-face gesprek. Door het serieus te nemen, straal je dit ook uit.

Maak er geen voorleessessie van
Het lijkt misschien een ideale situatie: een online gesprek waarbij jij je uitgeschreven motivatie, jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten mét voorbeelden erbij kan houden. Helaas komt dit vaak juist veel te ingestudeerd over en verlies jij jouw authenticiteit. Bij een face-to-face sollicitatiegesprek draag je ook geen tekst voor en ook dan mag je best nadenken over een antwoord. Bij een videosollicitatie is dit niet anders. Mocht je echt een geheugensteuntje willen hebben omdat je bang bent dat je iets vergeet, kies dan voor een aantal steekwoorden. Maar het allerbest is om je goed voor te bereiden maar het gesprek ook vooral over je heen te laten komen, zodat jij ook lekker spontaan blijft!

Zet je telefoon uit
Bij een face-to-face gesprek zet je altijd voordat jij het gesprek ingaat jouw telefoon uit, of op zijn minst op stil. We hadden het net over de videosollicitatie serieus nemen: zet dus bij een digitaal gesprek ook jouw telefoon uit of op stil en leg hem uit het zicht. Zo weet je zeker dat je niet afgeleid wordt van berichtjes die binnenstromen om je succes te wensen!

Met deze vijf tips & tricks heb je de basis voor een goede videosollicitatie, maar het is natuurlijk aan jou om met jouw motivatie en kennis een verpletterende indruk te maken. Succes!