Welkom op onze pagina met veelgestelde vragen over werken bij VUmc. Wij hopen dat het antwoord op jouw vraag hier ook tussen staat.

Screeningsprocedure

Screening

Voordat je bij ons kunt starten is het van belang dat je een screening doorloopt. Afhankelijk van de functie die je uit zult gaan oefenen zijn er verschillende screenings.

Werken in de directe patiëntenzorg

Als je voor je functie in direct contact staat met patiënten is een screening noodzakelijk. Maar wat gaan we dan screenen? Er zal gekeken worden naar de echtheid van je ID, BIG registratie, diploma’s (die benodigd zijn voor het uitoefenen van je functie), verificatie van je werkervaring, een referentiecheck en vragen wij je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te leveren.

Werken in een ondersteunende functie

Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een staffunctie (ICT, Finance, Management, P&O, Facilitair, etc). In dit geval wordt er gescreend op de echtheid van je ID, je diploma (die benodigd zijn voor het uitoefenen van je functie), verificatie van je werkervaring, een referentiecheck en vragen wij je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te leveren.

Voorbereiding

1. Scan ID bewijs. Zorg er voor dat je in het bezit bent van een geldig legitimatiebewijs. Let op dat een rijbewijs geen geldig ID-bewijs is!
2. Scan van de (hoogst genoten en functie/carrière gerelateerde) diploma’s.
3. Verificatie van je meest recente werkervaring, inclusief de exacte datum van aanvang en beëindiging. Je hebt hiervoor een zakelijk e-mailadres/telefoonnummer nodig van je referent.
4. De aanvraag en ontvangst van de VOG kunnen wij niet uit handen nemen. Om de VOG aan te vragen zul je een e-mail ontvangen van dienst justis. Via deze e-mail kun je met je DigiD inloggen, je VOG aanvragen en betalen.

 

Vacatures

Ik wil graag meer informatie over een specifieke vacature. Waar kan ik terecht?

Met vragen kun je altijd terecht bij onze recuiters. Zij zijn telefonisch, per e-mail en via social media te bereiken. Bij iedere vacature vind je ook de contactgegevens van de recruiter die de vacature in zijn/haar beheer heeft.

Ga naar onze recruiters

 

In de huidige vacature-overzicht staat geen vacature die bij mij past. Wat nu?

Dat is jammer. Maar niet getreurd: je kunt ons een open sollicitatie sturen!

Open sollicitatie sturen

Aanvraag vacaturemail

 

Hoe blijf ik op de hoogte van alle actuele vacatures? 

Meld je aan voor ons vacatureabonnement, dan krijg je onze nieuwe vacatures in je mailbox.

Aanvraag vacaturemail

 

Hebben jullie ook bijbanen of vakantiewerk?

Je wilt geen vaste baan, maar wel werken? Dan is het flexbureau van VUmc ideaal voor jou. Je krijgt een nul-urencontract waarmee je grotendeels je eigen rooster kunt bepalen of een opdracht voor een bepaalde periode. Bij het flexbureau kun je ook terecht voor vakantiewerk. Stuur ons een e-mail met daarin voor welke functie je belangstelling hebt, hoeveel uren je wilt werken en in welke periode je beschikbaar bent. Vergeet niet om je cv mee te sturen. Als je eerst meer wilt weten over flexibel werken, bel ons dan: 020 – 4441444.

 

Kan ik ook als ZZP’er bij VUmc aan de slag?

Je kunt als ZZP’er of interimmer gemakkelijk bij VUmc aan de slag. Al onze tijdelijke opdrachten staan op www.tijdelijkwerkindezorg.nl.

 

Wat betekenen de verschillende contracttypes?

Bij onze vacatures staat aangegeven om welk type contract het gaat. De types geven aan voor welke duur de arbeidsovereenkomst is. Hieronder lees je welke types er zijn en wat ze betekenen.

 

Vast contract, bepaalde tijd

Dit zijn functies waarbij je eerst een contract krijgt voor de duur van een jaar, tenzij anders aangegeven. Bij een jaarcontract zit standaard een proeftijd van een maand. Na een jaar kunnen we een verlenging aan te bieden.

Vast contract, onbepaalde tijd

Bij vacatures met een ‘vast contract, onbepaalde tijd’ ontvang je direct een vast contract. Bij een vast contract zit standaard een proeftijd van een maand.

Opleidingscontract

Een opleidingscontract krijgt je wanneer je bij ons een opleiding gaat volgen. Je komt dan in dienst bij ons voor de duur van de opleiding. Afhankelijk van de opleiding en de afdeling waar je werkzaam bent, is het mogelijk om na je opleiding een arbeidscontract bij ons te krijgen.

Stage

Een stage-contract krijgt je wanneer je bij ons je meewerkstage of afstudeeropdracht doet. Je komt dan in dienst bij ons voor de duur van je stage.

Interim/ZZP/flex

Vacatures waar ‘interim/ZZP/flex’ bij staat, zijn vacatures voor flexibel inzetbaar personeel. Je werkt dan op oproepbasis. Dit kan bijvoorbeeld op basis van een nul-urencontract waarmee je grotendeels je eigen rooster kunt bepalen. Het kan ook een functie zijn op projectbasis. De meeste van deze vacatures vind je op www.tijdelijkwerkindezorg.nl.

Tijdelijk

Vacatures die ‘tijdelijk’ zijn, zijn functies waarvoor we iemand nodig hebben voor een vaste tijdelijke periode. Te denken valt aan stagiaires, onderzoekers in opleiding, vervanging voor zwangerschapsverlof. Bij deze functies wordt van te voren een periode van indiensttreding afgesproken. Daarna is er geen mogelijkheid op verlenging van het contract. In het kopje bijzonderheden van de vacature vind je de duur van de functie.

Solliciteren

Ik vind solliciteren behoorlijk lastig. Hoe pak ik dat het beste aan?

We weten dat solliciteren niet eenvoudig is, daarom hebben we een paar sollicitatietips voor je op een rijtje gezet:

 

Reageren

Heb je jouw ideale functie gevonden bij onze vacatures? Reageer dan snel door te klikken op de knop ‘solliciteer’ die je bovenaan elke vacature vindt.

 Jouw cv  

Jouw cv is voor ons van groot belang. Daarin laat jij zien wie je bent en wat je in huis hebt. Zorg er voor dat je cv up-to-date is. Zet je ervaring in chronologische volgorde onder elkaar, met daarbij de meest recente ervaring bovenaan. Laat duidelijk naar voren komen waar jij goed in bent en wat je al bereikt hebt. Zorg dat je cv niet te lang is en vooral dat er geen grammaticale of typ- en spelfouten in staan. Controleer je cv voor je het ons toestuurt.

 Jouw motivatie  

Ook heel belangrijk: je motivatie. Stuur naast je cv altijd een motivatie mee. Op basis van je cv en motivatie maken wij de eerste selectie. Schroom dus niet en geef aan waarom juist jij goed past in deze functie. Je motivatie is over het algemeen niet langer dan een A4. Let ook hier goed op grammaticale fouten of typ- en spelfouten.

Wil je graag mondeling je motivatie presenteren? Maak dan een eigen YouTube-filmpje en stuur die mee bij je sollicitatie.  Zodra je bij de vacature op de knop ‘solliciteren’ klikt, zie je deze optie vanzelf.

Het gesprek 

Als je uitgenodigd bent voor een gesprek, let dan goed op de volgende punten:

Zorg dat je op tijd bent. Houd rekening met parkeren of mogelijke vertraging in het openbaar vervoer.

Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken.

Bereid je voor. Kijk op vumc.nl voor meer informatie over de afdeling waar je gaat solliciteren. Lees de vacature nogmaals goed door, zorg dat je weet wat de eisen zijn. Denk alvast na over mogelijke vragen die je kunt verwachten en geef daar voor jezelf al een antwoord op. Aarzel niet om zelf ook vragen te stellen. Zet ze van tevoren even op papier, dan weet je zeker dat je ze niet vergeet.

Succes!

 

Hoe lang moet ik op een reactie wachten als ik heb gesolliciteerd?

We doen ons uiterste best om je snel te laten weten of je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Na de sluitingsdatum van de vacature nemen we binnen 2 weken contact met jou op.

 

Wat doet VUmc met mijn gegevens?

Jouw persoonsgegevens heb je aan ons gestuurd om te kunnen solliciteren. Die gegevens bewaren we gedurende het hele sollicitatieproces. Dat doen we heel zorgvuldig: in een database die alleen toegankelijk is voor de recruiters van VUmc. Als er nog andere VUmc’ers bij betrokken zijn (bijv. de leidinggevende) dan krijgen zij alleen toegang tot een deel van jouw gegevens: dat deel dat ze nodig hebben om jouw sollicitatie te kunnen beoordelen.

Ná je sollicitatie bewaren we jouw gegevens voor één jaar in dezelfde, afgeschermde database.

Waarom?

 • Wettelijke verplichtingen. Zo moeten we bijvoorbeeld aantonen dat we iedereen gelijke kansen op werk bieden.
 • Met het oog op toekomstige vacatures. Mocht je niet de geschikte kandidaat blijken, dan hebben we mogelijk in de nabije toekomst wél een passende vacature voor je. Wij kunnen je dan voor deze nieuwe vacature benaderen.
 • Om je op de hoogte te houden van ontwikkelingen binnen VUmc. Als je bij het solliciteren aangeeft dat je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen binnen VUmc, ontvang je enkele keren per jaar een mail van ons.
 • Mocht je na afloop van de sollicitatieprocedure willen dat wij je gegevens verwijderen, dan kun je dit aangeven bij de recruiter of via werkenbij@vumc.nl. Dan zorgen wij ervoor dat jouw gegevens verwijderd worden uit onze database.

 

Wat doet VUmc met mijn open sollicitatie?

Die nemen we op in een ‘kandidatenpool’. Als we een vacature zien die bij jou lijkt te passen, nemen we contact met je op. Wil je zelf op de hoogte blijven van actuele vacatures? Meld je dan aan voor ons vacatureabonnement en krijg onze nieuwe vacatures in je mailbox.

Met regelmaat sturen we je nieuwsbrieven met de vraag of je jouw gegevens nog in onze kandidatenpool wilt behouden. Op jouw verzoek kunnen we jouw gegevens er op elk moment uithalen.

Aanvragen vacaturemail

 

Ik heb een buitenlands diploma. Kan ik bij VUmc solliciteren?

Dit kan als je diploma geldig is in Nederland. Of dat zo is, kun je nakijken op de site van het BIG-register. Blijkt je diploma niet geldig, dan kun je op diezelfde site een verklaring van vakbekwaamheid aanvragen. Met zo’n verklaring kan je diploma alsnog erkend worden en kun je bij ons solliciteren.

Sollicitatieprocedure

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

De procedure bestaat uit enkele stappen:

Solliciteren

Via onze website kun je solliciteren naar openstaande vacatures, ook kun je een open sollicitatie sturen. In het sollicitatieformulier vragen wij om enkele persoonlijke gegevens. Daarnaast vragen wij om jouw cv en motivatie toe te voegen. Na het versturen van je sollicitatie, krijg je automatisch een bevestiging per e-mail.

Selectie

Op basis van jouw cv en motivatie bepalen wij of er een match is tussen jou en het vacatureprofiel. We doen ons uiterste best om je snel te laten weten of je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Na de sluitingsdatum van de vacature nemen we binnen 2 weken contact met jou op.

Sollicitatiegesprek

Als je wordt uitgenodigd voor het gesprek, ontvang je voorafgaand een uitnodiging  waarin de datum, het tijdstip, de locatie en de gesprekpartners worden vermeld. Tijdens het sollicitatiegesprek krijg jij de mogelijkheid om meer te weten te komen over VUmc, de afdeling en de functie. Tegelijkertijd vormen jouw gesprekspartners een idee of jij geschikt bent voor de functie. Kom je op gesprek en verloopt dat voor ons allebei naar tevredenheid, dan volgt meestal een tweede gesprek. Daarbij zitten weer andere mensen aan tafel, die met een frisse blik bekijken of jij de nieuwe medewerker bent die we nodig hebben.

Feedback

Naar aanleiding van het sollicitatiegesprek ontvang je persoonlijke feedback, zowel bij een positieve als een negatieve beslissing. Dit wordt tevens schriftelijk bevestigd.

Inwinnen van referenties

Na je gesprek(ken) winnen we referenties over je in en controleren we of je alle benodigde diploma’s en eventueel of je een BiG-registratie hebt. Voor de referenties vragen wij je vooraf om toestemming om deze referenties te mogen inwinnen. Deze informatie beperkt zich tot hetgeen wat direct verband houdt met de vacature.

Arbeidsvoorwaarden

Samen met de leidinggevende bereik je overeenstemming over je salaris en de startdatum. Je krijgt vervolgens vanuit P&O service een e-mail waarin wordt verwezen naar een aantal belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

Verklaring Omtrent Gedrag

Vanaf 1 juli 2015 vragen wij nieuwe medewerkers om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te overhandigen wanneer zij bij ons in dienst treden. Om een VOG aan te vragen moet je in het bezit zijn van een DigiD. De betaling van de kosten verloopt via iDeal. De kosten voor de aanvraag van een VOG kun je, na indiensttreding, bij je leidinggevende declareren. VUmc zal de aanvraag voor jouw VOG initiëren.

Jouw eerste werkdag

Elke eerste werkdag van de maand organiseert VUmc een introductiedag voor al haar nieuwe medewerkers. Tijdens deze introductiedag vertellen we je meer over VUmc, maak je kennis met andere nieuwe medewerkers en krijg je een rondleiding. Zo ben je direct al meer bekend met je nieuwe werkplek.

Wat houdt een assessment in?

Soms wijken we af van deze standaardsollicitatieprocedure. Dat hangt af van de functie en de omvang van de selectiecommissie. We voeren dan bijvoorbeeld meerdere gesprekken of vragen om een assessment.

Externe assessments

Een assessment kan onderdeel uitmaken van een sollicitatieprocedure. Of het van toepassing is op de functie waar jij op solliciteert, is afhankelijk van de selectiecommissie of je potentiële toekomstige leidinggevende. Meestal geven wij in de vacaturetekst aan indien een assessment onderdeel is van de sollicitatieprocedure. Een assessment wordt door een extern assessmentbureau afgenomen.

Interne assessments

Een ander soort assessment is een persoonlijkheidsvragenlijst (PAPI) welke door een recruiter van VUmc wordt afgenomen door middel van een digitale vragenlijst met stellingen. Deze vragenlijst geeft vervolgens inzicht in je behoeften en gedrag op het werk en kan als input gebruikt worden in een sollicitatiegesprek.

Wat houdt een aanstellingskeuring in?

Voor een beperkt aantal functies binnen VUmc geldt een aanstellingskeuring. De bedrijfsarts beoordeelt aan de hand van een medisch onderzoek of je hiervoor lichamelijk geschikt bent.

Doel van de keuring is de gezondheid en veiligheid van jou en anderen niet in gevaar te brengen tijdens de functie-uitoefening.

Proces

Je krijgt een uitnodiging: ga op de afgesproken datum en tijd naar de keuring.

Heb je al een Hepatitis B-vaccinatie? Neem dan je inentingsboekje mee of het formulier dat je kreeg van de instantie die je heeft ingeënt. De dienst Arbo en Milieu kan dan vaststellen in hoeverre je nog beschermd bent.

Je hebt er recht op als eerste de uitslag te krijgen. Is de uitslag ‘ongeschikt’ of ‘geschikt onder voorwaarden’ dan kan de leidinggevende besluiten je niet aan te stellen.

Een aanstellingskeuring heeft drie mogelijke uitslagen:

‘geschikt’ – als er geen medische bezwaren zijn voor het uitoefenen van de functie

‘ongeschikt’ – als die medische bezwaren er wel zijn

‘geschikt onder voorwaarden’ – als bepaalde maatregelen nodig zijn, zoals aanpassing van het werk dat je gaat doen en/of behandeling van je medische beperkingen.

 

Als je een aanstelling krijgt, worden je aanstellingsgegevens aan je medische dossier toegevoegd (mocht je geen aanstelling krijgen, dan worden de aanstellingsgegevens een half jaar bewaard en dan vernietigd).

Klik hier voor de uitgebreide uitleg en de lijst met functies.

Werken bij VUmc

 

VUmc en de participatiewet

VUmc bied je de kans om je talenten te ontdekken, te ontwikkelen en in te zetten. Deze kans bieden we je ook aan als je een arbeidsbeperking hebt. Wij zetten ons in voor alle mensen met het oog op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen binnen de samenleving. We nodigen je van harte uit om te solliciteren op onze openstaande vacatures

Meer weten over de participatiewet binnen VUmc? Neem contact op met Brigitta van der Wal-Ubbels via gb.vdwal-ubbels@vumc.nl

Ik wil graag meer weten over werken bij VUmc. Waar kan ik terecht?

Vind je op deze website niet de informatie die je zoekt? Neem dan contact op met onze recruiters. Voor meer informatie over werken bij VUmc kun je ook kijken op social media:

Facebook

Twitter

Linkedin

Youtube

Instagram

Vrijwilligerswerk

Waar kan ik mij aanmelden als ik vrijwilliger wil worden bij VUmc?

Op de pagina van bureau Vrijwilligerszaken vind je meer informatie, concrete mogelijkheden en het aanmeldformulier.

Door het invullen en versturen van een aanmeldformulier toon je interesse in vrijwilligerswerk bij VUmc. Een medewerker van bureau Vrijwilligerszaken neemt daarna contact met je op om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij VUmc ontvang je tijdens dit gesprek.

Ga naar pagina over vrijwilligerswerk

Jouw ontwikkeling

Kan ik me binnen VUmc verder ontwikkelen?

VUmc investeert in jouw loopbaan én in je persoonlijke ontwikkeling. We hebben talloze medische en verpleegkundige opleidingen in huis. Via de Amstel Academie kun je een keur aan cursussen volgen. We kunnen je ook loopbaanadviezen aanbieden. De loopbaanmogelijkheden vind je in het document loopbaanmogelijkheden verpleegkundigen & verpleegkundig specialisten.

Als VUmc-medewerker krijg je een persoonlijk budget dat je naar eigen keuze kunt besteden. Aan een cursus die niet binnen het reguliere scholingsbudget valt, een conferentie die je erg interessant vindt, een sportactiviteit of – als je ouder bent – wat extra vrije tijd om weer op te laden.

Arbeidsvoorwaarden

 

Ik word leidinggevende binnen VUmc. Word ik daarin ondersteund?

Als leidinggevende heb je een bijzondere verantwoordelijkheid. Je wilt je eigen werk goed doen. Je moet ervoor zorgen dat je medewerkers weten wat er van ze wordt verwacht. En jouw eigen leidinggevende stelt ook eisen aan jou én aan je team of afdeling. Tegelijkertijd vind je het belangrijk dat iedereen haar of zijn werk met plezier en toewijding doet.

Dat vereist nogal wat van jou: ambitie en betrokkenheid. Maar ook duidelijke plannen en heldere communicatie. Gerichte ondersteuning kan daarbij heel welkom zijn. Daarom bieden we je een speciaal managementdevelopment-programma aan. Je start ermee binnen een half jaar na je eerste werkdag als leidinggevende, samen met collega-leidinggevenden uit alle lagen van de organisatie.

 

Hoe ondersteund VUmc talentvolle vrouwen?

VUmc wil dat talentvolle vrouwen makkelijker op topposities terechtkomen. Hoe serieus ons commitment is, blijkt uit de ondertekening van het Charter Talent naar de Top. VUmc belooft hierin de doorstroom en het behoud van vrouwelijk talent te bevorderen.

Deze ambities hebben we vastgelegd in concrete streefcijfers: in 2015 moet 19 procent van de medische topfuncties en 27 procent van de wetenschappelijke topfuncties bezet zijn door vrouwen. Onze instrumenten zijn onder meer een mentoringprogramma, workshops en een bewust benoemingsbeleid. Elk jaar laten we zien wat de effecten zijn van deze inspanningen.

Opleidingen

Welke opleiding kan ik bij VUmc volgen?

VUmc biedt diverse opleidingen aan:

Verpleegkunde (MBO en HBO)

OK-opleidingen

Radiologie opleidingen

Klinisch chemisch analist

Geneeskunde

 

Daarnaast bieden we voor onze medewerkers ook een scala van bij- en nascholing , trainingen en workshops en congressen aan. Kijk hier voor het totale overzicht van onze opleidingen en trainingen.

 

Ik ben verzorgende niveau 3. Kan ik bij VUmc aan de slag of een vervolgopleiding volgen?

Ja, dat kan allebei. Zodra we een vacature hebben, kun je solliciteren op functies als assistent zorgeenheid en voedingsassistent.

Wil je een opleiding volgen, kies dan voor een Verpleegkunde MBO.

Stages

Wie kan ik bellen of e-mailen, als ik stage wil lopen in VUmc?

VUmc biedt regelmatig stageplaatsen aan, zowel meewerkstages als afstudeeropdrachten. Er zijn mogelijkheden in allerlei beroepsgroepen en op alle opleidingsniveaus. Hiervoor formuleren wij zelf concrete opdrachten. Deze zijn -indien aanwezig- te vinden in het vacature-overzicht.

Ga naar alle stageplekken

 

Ik wil specifiek stage lopen bij het facilitair bedrijf. Waar kan ik terecht met mijn sollicitatie?

Onder het facilitair bedrijf vallen de volgende diensten:

 • Banqueting
 • Beveiliging en receptie
 • Post, goederenontvangst en centraal magazijn
 • Schoonmaak en desinfectie
 • Textiel en kleding
 • Vastgoedbeheer
 • Vergadering en evenementen
 • Vervoer en transport
 • Voeding

Het is een hele diverse afdelingen, die ook diverse (snuffel)stages aanbiedt. Voor een stage bij het facilitair bedrijf kun je direct contact opnemen via stageplaats.info@vumc.nl.

Rondleidingen

Rondleidingen voor basisscholen of middelbare scholen

Wil je met een klas van de basisschool of middelbare school langskomen om kennis te maken met ons ziekenhuis of een specifieke afdeling? Dat is mogelijk. We organiseren regelmatig rondleidingen voor jongeren tussen de 9 en 16 jaar. Afhankelijk van jullie vraag, de groepsgrootte en de leeftijdscategorie van de leerlingen, bepalen we samen met de school de inhoud van de rondleidingen.

We krijgen veel aanvragen van scholen, daardoor kunnen we niet altijd tegemoet komen aan alle aanvragen die we binnen krijgen. Via werkenbij@vumc.nl kun je een aanvraag indienen. Geef daarbij de volgende informatie:

 • Om welke school en klas gaat het?
 • Hoe groot is de groep?
 • Wat is de vraag? Een specifieke afdeling of een globale kennismaking met het ziekenhuis?

Nadat je je aanvraag hebt gemaild naar werkenbij@vumc.nl, zal er binnen twee weken contact met je worden opgenomen.

 

Rondleidingen voor beroepsopleidingen

Wil je met een klas of het hele studiejaar van een beroepsopleiding langskomen om kennis te maken met ons ziekenhuis of een specifieke afdeling? Dat is mogelijk. We organiseren regelmatig rondleidingen voor studenten met een zorg gerelateerde opleiding. Afhankelijk van jullie vraag, de groepsgrootte en het studiejaar van de studenten, bepalen we samen met de school de inhoud van de rondleidingen.

We krijgen veel aanvragen van ROC’s en hogescholen, daardoor kunnen we niet altijd tegemoet komen aan alle aanvragen die we binnen krijgen. Via werkenbij@vumc.nl kun je een aanvraag indienen. Geef daarbij de volgende informatie:

 • Om welke opleiding en welk studiejaar gaat het?
 • Hoe groot is de groep?
 • Wat is de vraag? Een specifieke afdeling of een globale kennismaking met het ziekenhuis?

Nadat je je aanvraag hebt gemaild naar werkenbij@vumc.nl, zal er binnen twee weken contact met je worden opgenomen.