Over de zorgeenheid verloskunde en gynaecologie

De zorgeenheid verloskunde en gynaecologie van VUmc bevindt zich op locatie 8B en 8C. Op deze zorgeenheid liggen zwangeren, kraamvrouwen met hun pasgeborenen en patiënten met een gynaecologische aandoening. Op de verloskamers komen patiënten met een medische indicatie om te bevallen maar ook verloskundigen uit de eerste lijn voor poliklinische bevallingen. De opvang van acute verloskundige zorg vindt buiten kantoortijden ook op de verloskamers plaats.

Onze patiënten zijn:

  • Zwangeren met complexe verloskundige problemen. Denk hierbij aan zwangeren met vroegtijdige weeën, (ernstige) groeivertraging van het ongeboren kind, hypertensieve aandoeningen of zwangeren met ernstige co morbiditeit;
  • Kraamvrouwen die op de afdeling liggen om te herstellen van een keizersnede of voor observatie van moeder en/of pasgeborene na de bevalling;
  • Pasgeborenen die extra zorg nodig hebben. Dit zijn pasgeborenen met een glucose-infuus of antibiotica intraveneus of een bili blanket bij een hyperbilirubinemie. Voor deze pasgeborenen zijn speciale medium care plekken op de kraamafdeling, zodat moeder en kind samen op een kamer kunnen verblijven;
  • Gynaecologische patiënten ter voorbereiding of ter herstel na een operatie of ingreep. Een gynaecologische operatie kan plaatsvinden via een buikoperatie, een kijkoperatie of via de schede. Voorbeelden hiervan zijn het verwijderen van de baarmoeder of het verhelpen van een verzakking of incontinentieprobleem. Ook worden er preventieve operaties verricht aan eierstokken en eileiders vanwege een verhoogd risico op eierstokkanker;
  • Patiënten met fertiliteitsproblemen. Deze patiënten komen voor een kijkoperatie of behandeling bij complicaties. Bijvoorbeeld over-stimulatie bij IVF of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap;
  • Tenslotte worden ook patiënten op onze afdeling verpleegd die in het kader van geslachtsverandering (vrouw naar man) operaties in het gynaecologisch gebied ondergaan.

Werken op de zorgeenheid verloskunde en gynaecologie

Kenmerkend voor onze zorgeenheid is het zeer gevarieerde patiënten aanbod, een hoge complexiteit en grote turnover. Er is een nauwe samenwerking met de nabij gelegen Neonatale Intensive Care Unit (NICU).

Met een team van meer dan 100 medewerkers wordt er samengewerkt om topklinische patiëntenzorg te leveren en daarnaast een bijdrage te leveren aan opleiding en onderzoek. Het team bestaat uit ervaren en iets minder ervaren verpleegkundigen, oud en jong, HBO en MBO opgeleid. Het grootste deel van de verpleegkundigen die al langer op de afdeling werken, is in het bezit van de specialisatie obstetrie of gynaecologie. Door deze mix van leeftijd en ervaring ontstaat er een dynamisch team dat veel van elkaar kan leren. Wij werken op de afdeling samen met artsen van zowel gynaecologie en neonatologie, verloskundigen en kraamverzorgenden.

Als je bij ons komt werken als verpleegkundige begin je op de afdeling waar kraamvrouwen, zwangeren en gynaecologische patiënten worden verpleegd. Na circa een jaar voorgewerkt te hebben kun je solliciteren naar de specialistische vervolgopleiding. Tijdens deze opleiding loop je stage op de verloskamers. Na het afronden van de specialisatie ben je breed inzetbaar op alle specialismen binnen onze zorgeenheid.

Als verpleegkundige in ons team moet je over een hoge mate van flexibiliteit en stressbestendigheid beschikken. Als gevolg van het onvoorspelbare karakter van een aantal veel voorkomende ziektebeelden, moet je in staat zijn je snel aan te passen aan de veranderde situatie rond de patiënt. Dit betekent dat je situaties snel moet kunnen inschatten of in korte tijd informatie moet kunnen opnemen. De communicatie tussen de verschillende disciplines is hierbij van groot belang. Daarbij verwachten we een adequate assertieve houding van onze verpleegkundigen.

Waarom bij ons werken?

In bovenstaande tekst heb je al veel algemene informatie kunnen lezen over onze afdeling. Maar wat maakt onze afdeling nu zo leuk om te werken?

Zoals al eerder beschreven, bestaat onze afdeling uit meerdere specialismen. Hierdoor is je werk zeer afwisselend. Je werkt immers met gynaecologische patiënten, maar ook met zwangeren en kraamvrouwen, die ieder hun eigen werkwijze en uitdagingen met zich meebrengen. Sommige patiënten liggen lang bij ons opgenomen, sommige patiënten gaan alweer na een of twee dagen met ontslag. De ene keer verzorg je een patiënt met een gynaecologische aandoening, de andere keer sta je bij een bevalling of keizersnede en weer een andere keer begeleid je een jong gezin in de zorg voor hun pasgeborene.

Als academisch ziekenhuis bieden we derdelijns zorg.  Hierdoor krijgen we patiënten vanuit het hele land binnen, die de benodigde specifieke zorg bij ons kunnen ontvangen. Hierdoor bieden wij bijvoorbeeld opvang voor een prematuur geboren baby vanaf 24 weken. Ook verzorgen wij zieke zwangeren met een ernstige PE of HELLP, of zwangeren met een ernstige groeivertraging van het ongeboren kind. Hierbij is er vaak sprake van een intensieve samenwerking met de kinderartsen en neonatologen.

Naast deze specifieke derdelijns zorg verlenen wij gelukkig ook nog steeds zorg aan de eerstelijns en tweedelijns patiënten, dus een mooie bevalling en een gezonde pasgeborene zijn voor ons ook aan de orde van de dag.

Elke dienst is anders en zeker op de verloskamers is het rennen of stilstaan. Als je houdt van afwisseling ben je dus aan het goede adres.

Wij vragen veel, maar wij hebben ook veel te bieden; Na een gestructureerde inwerkperiode waarin je ondersteuning mag verwachten van onder andere 2 buddy’s, kun je zelfstandig aan de slag bij ons op de afdeling.  Je zult bij ons een werkplek vinden, waar het verloop van een dienst nooit is te voorspellen. Een werkplek waar je jouw kennis met betrekking tot gezonde en zieke zwangeren, pasgeborenen en kraamvrouwen, elke dag ziet toenemen. Een werkplek waar jouw persoonlijke ontwikkeling niet alleen door het werken in de praktijk toeneemt, maar ook door de cursussen, bijscholingen, e-learnings en de jaarlijkse trainingsdag. Een werkplek waar wij blij zijn met jouw bijdrage aan onze ontwikkeling!

Wil je meer informatie? Of een dagje meelopen op de afdeling? Neem dan contact met ons op via werkenbij@vumc.nl of 020 – 444 5635!

 

En wist je dat de afdeling een eigen instagram account heeft? Volgen kun je ze via: https://www.instagram.com/welovetodeliver/