VUmc is trots op zijn verpleegkundigen. Jaarlijks wordt dit extra onderstreept op de Dag van de Verpleging op 12 mei, de verjaardag van Florence Nightingale. Nightingale wordt gezien als de grondlegster van de moderne verpleging. Op deze bijzonder dag is de VUmc Vrouwen VU Hulp Verpleegkundeprijs 2015 uitgereikt.

Winnaar 2015
De winnaar dit jaar is de zorgafdeling VKKC met het project Optiflow Kinderafdeling 9C. Indieners van het project zijn Esmée Molenaar (cursist specialistische vervolgopleiding kinderverpleegkunde) en Basil Waldmann (hoofd zorgeenheid).

Optiflow is een manier van zuurstoftherapie waarbij via een neusbril zuurstof toegediend kan worden. Op dit moment is Optiflow bij kinderen alleen voor kinderen op intensive care (IKIN) en intensieve care neonatologie (INEO). Het valt de kinderartsen en IKIN-verpleegkundigen echter op dat een groot aantal kinderen baat heeft bij Optiflow. Door Optiflow ook toe te passen op de kinderafdeling, kan een IKIN/INEO opname in sommige gevallen zelfs bekort of voorkomen worden.

De jury was erg enthousiast om het innovatieve idee, vooral omdat hierbij wordt geredeneerd vanuit het belang van de patiënt en de familie. Daarnaast is het project goed realiseerbaar en draagt het voorstel bij aan de professionalisering van de verpleegkundigen.

8882606

Verpleegkundeprijs
In totaal dongen 10 inzendingen mee naar de Verpleegkundeprijs 2015. Een jury, bestaande uit twee verpleegkundigen, een lid van de cliëntenraad, een vertegenwoordiger van de vrijwilligers en een stafadviseur zorg, heeft de projecten beoordeelt aan de hand van de volgende criteria:

  • Toegevoegde waarde voor professionalisering van verpleegkunde
  • Toegevoegde waarde voor patiënt
  • Innovatiewaarde (telt dubbel in de waardering)

Aan de prijs is een bedrag van 2.500 euro gebonden en 0,1 fte gedurende een jaar.