Meer dan 2.000 blusmiddelen, 1.500 brandslanghaspels en ruim 3000 rookmelders. Bij brandveiligheid in een ziekenhuis komt een hoop kijken. Hoe zorgt Amsterdam UMC voor de beste brandpreventie? Onder het genot van een kopje koffie, stelden wij 5 vragen aan veiligheidsdeskundigen Jack Smit (locatie VUmc) en Coördinator Brandveiligheid  Aad Groen (locatie AMC).

Brand in een ziekenhuis. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken. Om deze reden zetten Jack en Aad zich dagelijks met volle overtuiging in voor de brandveiligheid van Amsterdam UMC.

Waarom zoveel passie voor brandveiligheid in het ziekenhuis?
Jack: Als ziekenhuis hebben wij hebben een zorgplicht, met name ook voor de niet zelfredzame patiënten die hier komen. Als je als patiënt hier helemaal overgeleverd ligt, dan moet je er naast de medische zorg op kunnen vertrouwen dat je veilig bent ook betreft brandveiligheid.

Aad: Ja zo is het. We willen een veilige omgeving creëren voor iedereen die in het ziekenhuis komt, van patiënt tot collega. Brand in een gebouw is al erg genoeg, maar je moet er niet aan denken dat er ook slachtoffers kunnen vallen.

Wat betekent brandveiligheid voor jullie?
Aad: Brandveiligheid betekent voor mij dat je dingen aan de voorkant goed moet regelen. Je moet zorgen dat je gebouwen neerzet met goede voorzieningen. Het is dus belangrijk om al vanaf het begin betrokken te zijn bij nieuwe projecten. Bij de beddentorens op locatie AMC zijn we nu aan het verbouwen. Daar heb ik bijvoorbeeld geadviseerd om een sprinklerinstallatie in te brengen.

Jack: Dat zie ik ook bij de nieuwbouw- en verbouwprojecten aan De Boelelaan. Ik word al heel vroeg bij de voorbereidingen betrokken en dat is natuurlijk echt een pluspunt. Je moet echt vanaf het begin bij het ontwerp van gebouwen betrokken zijn, want daar kan je meedenken en je uitoefenen.

Aad: Maar zoiets duurt wel even. Het kan wel geruime tijd duren voordat een gebouw uiteindelijk staat.

Jack: Dat maakt het ook wel eens lastig inderdaad, in de ontwerpen kan van alles veranderen. Er kunnen nieuwe inzichten zijn en nieuwe materialen. Dat maakt het lastig maar ook heel interessant en afwisselend.

Is brandveiligheid anders in een academisch ziekenhuis?
Jack:
Zeker. Academische ziekenhuizen zijn een bijzondere groep. De condities bij ons zijn anders dan bij reguliere zorginstellingen. Je hebt hier een groot OK-complex, meerdere apotheken, specifieke zorgeenheden en ga zo maar door. Dat heb je in andere zorginstellingen niet.

Aad: Wij hebben als academisch ziekenhuis natuurlijk ook een wetenschappelijke functie, dat betekent dus veel specialistische onderzoekslaboratoria. Die kom je in een reguliere zorginstelling ook niet tegen.

Jack: Het zijn natuurlijk ook hele grote organisaties met complexe gebouwen. Er zijn in de loop der tijd heel veel bouwdelen aan elkaar gekoppeld, waardoor de brandveiligheid nog complexer wordt.

Aad: We hebben het hier over 565.000 m2 gebruiksoppervlak. Een brandweer die daar naartoe komt weet natuurlijk ook niet altijd de weg. Je moet als organisatie ook goed regelen dat je die brandweer goed kan begeleiden en de juiste informatie kan aanbieden.

Aad: Hier werken is wel echt een uitdaging, geen één dag is hetzelfde. En als je dan zelf aan de voorkant kan staan om daar sturing aan te geven, dat is een geweldige job.

Jack: Geen dag is inderdaad hetzelfde, zeker sinds de fusie. Er zijn zoveel interne verbouwingen en verhuizingen van afdelingen, verschuivingen van bedden. Daar hebben we veel mee te maken, want dan moeten we eerst ruimte maken en dat moet wel veilig gebeuren. Maar na al die jaren ga ik nog steeds met plezier naar mijn werk.

Welke eigenschappen moet je bezitten om te werken in de brandveiligheid?

Aad
: Het is een functie met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt bij een couveuse of op een intensive care. Dan is het leed niet te overzien. Je moet daarom elke ruimte zo veilig mogelijk inrichten en rekening houden met alle processen die zich daar afspelen maar daarnaast ook in onderhoud en beheer.

Jack: Voor mij is gedrevenheid heel belangrijk. Net als het kunnen inschatten van de gevaren en risico’s.

Aad: Ook moet je sterk in je schoenen staan. Iedereen heeft wel ergens een mening over en een antwoord op, dat merk je wel. Je moet op die momenten echt consequent en vasthoudend zijn. Wet en regelgeving zijn vaak een handvat maar risico gericht denken is echt van belang.

Jack: Dat betekent dat je er ook echt moet staan als iets niet goed gaat. Het komt ook wel eens voor dat wij werkzaamheden stilleggen omdat blijkt dat de brandveiligheid niet goed geregeld is. Ook dan moet je er staan.


Waar zijn jullie het meest trots op in jullie werk?

Jack: Dat brandveiligheid binnen de organisatie op het netvlies staat. Als ik kijk naar toen ik hier in 2008 binnenkwam en nu, dan zie ik een wereld van verschil met wat er bereikt is. Daar ben ik echt trots op!

Aad: Daar sluit ik me bij aan. Het gevoel dat brandveiligheid zichtbaarder is geworden. Dat deze visie ook door de bestuurders wordt uitgedragen, men hecht er echt belang aan.

Jack: Wat ik nog wel graag zou willen, is dat ik mijn opvolger voor begin maart kan gaan inwerken. Zodat ik mijn kennis kan overdragen. Als nieuwkomer in een organisatie duurt het namelijk altijd even voordat je het je eigen hebt gemaakt.

Aad: Gelukkig hebben we goede contacten onderling dus we kunnen elkaar zeker aanvullen.

Is jouw interesse gewekt? Wij zijn op dit moment op zoek naar een coördinator brandveiligheid, zie hier de vacature!

Wil jij ook eens een kop koffie drinken met een (of jouw) collega van Amsterdam UMC?

Tekst: Anne Drost
Foto: Fleur Evers