Vandaag wordt in het VUmc Alzheimercentrum de eerste Nederlandse deelnemer onderzocht van een grote Europese studie naar de mogelijkheden voor preventie van de ziekte van Alzheimer.

Het onderzoeksproject EPAD richt zich op de vroegste kenmerken en voorspellers van de ziekte van Alzheimer. Het doel is een behandeling te ontwikkelen die dementie bij mensen met de ziekte van Alzheimer kan voorkomen.

Waar andere onderzoeken zich richten op mensen die al geheugenproblemen hebben, zal EPAD ook onderzoek doen naar mensen die geen klachten hebben. In heel Europa worden 6.000 mensen zonder dementie gevolgd door de tijd om een beter inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de ziekte. In het VUmc zullen ongeveer 500 mensen deelnemen.

Daarnaast wordt in EPAD een nieuwe aanpak van medicijnonderzoek ontwikkeld waardoor sneller duidelijk wordt of medicijnen effectief zijn. Een kwart van de deelnemers zal worden uitgenodigd voor deelname aan deze preventieve behandelstudie.

Het EPAD project loopt tot eind 2019 en is een samenwerking tussen 36 organisaties in Europa, waaronder universiteiten, farmaceutische bedrijven en patiëntenorganisaties.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van het VUmc Alzheimercentrum  op www.alzheimercentrum.nl of de (Engelstalige) website van het onderzoek www.ep-ad.org.

Ben je geïnteresseerd in de vacatures die op dit moment bij het Alzheimercentrum beschikbaar zijn? Kijk dan op www.werkenbijvumc.nl/afdeling/neurologie-alzheimercentrum/