De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekend gemaakt dat Prof. Dr. Yvette van Kooyk, hoogleraar moleculaire celbiologie en immunologie van Amsterdam UMC, de Spinozapremie krijgt. De Spinozapremie is naast de Stevinpremie de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Medisch bioloog Yvette van Kooyk ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. Zij ontdekte dat bepaalde suikermoleculen, de zogenoemde glycanen, de communicatie tussen cellen van het immuunsysteem kunnen stimuleren of juist remmen. De nano-medicijnen die ze ontwikkelt moeten het immuunsysteem ondersteunen bij de strijd tegen tegen kanker en andere ziekten. Van Kooyk geldt als wereldwijd expert op dit terrein. Yvette van Kooyk is naast hoogleraar ook afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

De Spinoza- en de Stevinpremies
Andere laureaten zijn Bas van Bavel (UU), Ronald Hanson (TU Delft) en Amina Helmi (RUG). Andrea Evers (UL) en Jack Pronk (TU Delft) krijgen de NWO-Stevinpremie. De winnaars krijgen ieder 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

NWO-voorzitter Stan Gielen roemt de onderzoekers voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. In 2019 krijgt een aantal excellente wetenschappers voor de 25e keer erkenning voor hun werk met de toekenning van de Spinozapremie en de Stevinpremie. Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact.

Meer weten over het uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk dat heeft geleid tot deze onderscheiding? Lees hier het interview met Yvette van Kooyk.