Deze week is het de week van Zorg & Welzijn, waarin verschillende zorginstellingen in heel Nederland hun deuren openen om te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. In het kader hiervan hebben wij binnen VUmc verschillende werknemers, elk met een ander vakgebied, gevraagd wat hun werk binnen VUmc zo bijzonder maakt, hoe zij de omgeving van een academisch ziekenhuis ervaren en waarom ze graag in een dergelijke omgeving werken.

Gedurende deze week zullen wij elke dag een interview plaatsen op social media, zodat jullie allemaal een kijkje in de keuken kunnen nemen bij VUmc.

Vandaag trappen we af met Swie Swat Oei, radiotherapeut-oncoloog en al ruim 20 jaar werkzaam binnen VUmc. Zij vertelt ons onder andere wat zij mooi vindt aan haar werk en deelt een mooie herinnering aan één van haar patiënten. Klik snel op onderstaande link om meer te weten te komen over het werk als radiotherapeut-oncoloog binnen VUmc!

 

 

  

Wie ben je?
Swie Swat Oei

Wat is je functie?
Ik ben werkzaam als medisch specialist, namelijk radiotherapeut-oncoloog (bestralingsarts).  In deze functie stel ik onder andere een behandel (bestralings)plan op,  met name voor oncologische patiënten. Samen met 17 andere stafartsen en vele andere medewerkers werken wij op een innovatieve, moderne afdeling met veel vrijheden in onze werkzaamheden.

Hoe lang ben je werkzaam bij VUmc?
In totaal ben ik bijna 21 jaar werkzaam voor VUmc. Van 1993 – 1998 als arts-assistent in opleiding tot radiotherapeut-oncoloog. Van 1998 – 2002 heb ik een uitstapje gemaakt naar een ander ziekenhuis. Sinds april 2002 ben ik teruggekomen in de functie van radiotherapeut-oncoloog.

Wat is het mooiste wat je in jouw functie voor patiënten hebt kunnen doen?
Naast hopelijk verlenging van het leven,  in ruim 50% zelfs genezing  van mijn patiënten en regelmatig klachten vermindering te bewerkstelligen, hoop ik de kwaliteit van hun leven te kunnen verbeteren. Met name wil ik de patiënt behandelen als persoon en niet als nummer. De ziekte is zeer ingrijpend en in mijn functie kan ik het voor hen soms iets dragelijker maken.

Wat is een mooie herinnering die je aan een patiënt hebt?
Dit is onlangs nog gebeurd. Ik heb een jonge vrouw, 46 jaar, als patiënt die ongeneeslijk ziek is. Op dit moment is zij ook onder behandeling bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Van haar heb ik een zelf gevouwen engel mogen ontvangen met een kaartje waarop stond: ‘jij bent mijn engel’.

 

Wil je meer weten over de week van de zorg en welzijn? Kijk dan op www.weekvanzorgenwelzijn.nl.